Laddar

Glöm enkla sandslott – nu har proffsen intagit stranden

Paul och Remy Hoggard. - Foto: Samuel Slättman

Paul och Remy Hoggard har skulpterat i sand i sammanlagt 45 år. "Allt handlar om att disponera sin tid".

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Kalmar international sand sculpture festival anordnas för sjätte året i rad på stranden vid Kalmarsundsbadet. Sedan måndag morgon skulpterar sju tvåmannalag med medlemmar från sammanlagt elva olika länder fram sina sandskapelser.

– Det är svårt att få till något vassare än det här. Alla som är här är väldigt duktiga, säger projektledaren Edwin Böck.

Flera av lagen har i år valt olika djur som motiv. När tävlingen avslutas klockan två på fredag eftermiddag kommer strandbesökare kunna titta på hajar, valar och sardiner. Även motivet av en mänsklig hjärna har smugit sig in i startfältet.

– Det är lite konstigt att det är så mycket djur. Vi har inget speciellt tema men då vi fick in så många ansökningar så blev det ett sånt år, säger Böck.

Ett av lagen består av det gifta paret Paul och Remy Hoggard från England respektive Nederländerna. Tillsammans har de 45 års erfarenhet av att skulptera i sand. I årets tävling har de valt motivet av en familj orangutanger.

– Vi vill höja medvetenheten om de stora apornas situation i världen. Det finns ingen annan tanke bakom motivet. Har man sett det här så kanske det bidrar till att man tänker till en extra gång när man ser om deras utsatta situation på tv-nyheterna, säger Paul.

Förra månaden spenderade paret i England där en katedral i sand byggdes. Direkt efter tävlingen i Kalmar beger de sig till Boston sand sculpting festival.

– Allt handlar om att disponera sin tid. På fredag kommer de andra att springa runt och stressa men inte vi. Det är vi för erfarna för, säger Paul och skrattar.

Från och med torsdag eftermiddag går det att rösta på sin favoritskulptur på Destination Kalmars hemsida och på plats vid Kalmarsundsbadet. Vinnaren utses klockan tre på fredag eftermiddag.

Relaterade artiklar