Granne polisanmäler nedskräpning på Salve

Den granne som tidigare riktat kritik mot EU-migranternas boplats vid Salve polisanmäler nu flera fall av nedskräpning på området kring campingen.

delningar

Mannen, som bor granne med kommunens boplats för EU-migranter på Salve, har även tidigare överklagat kommunens tillfälliga bygglov för de dusch- och wc-baracker som finns uppställda bakom husvagnsparkeringen. Han har även JO-anmält kommunen.

Nu polisanmäler han flera fall av nedskräpning på området kring boplatsen.

Enligt anmälan har han hittat skräp som ligger utanför soptunnorna och att han även hittat avföring på marken, både vid gångar och buskage.

Att det varit skräpigt i perioder känner man till på kommunen, men inte att det ska ha varit särskilt skräpigt på sistone. Kommunen gör ronderingar ute på Salve varje månad, och på fredagen kommer man att skicka ut miljöinspektörer till platsen för att undersöka om det finns någon grund grannens anmälan, säger serviceförvaltningens chef Benny Wennberg.

Både kommunen och Kalmar Stadsmission är dock förvånade över rapporterna om att man avföring på marken.

– Det är ju lite märkligt kan man tycka eftersom det finns toaletter där ute, säger Benny Wennberg.

För två veckor sedan fick kommunen skicka ut vaktbolag för att skydda EU-migranterna från bilburna ungdomar som kastat sten och skjutit smällare mot husvagnarna. Även polisen har riktat en insats mot att skydda de boende från angrepp, vilket tycks ha gett resultat. Sedan dess är det nu lugnt på Salve.

Men det tillfälliga bygglovet för boplatsen på Salve går ut den sista april. Någon någon ny plats har kommunen inte hittat. Det enda alternativet i dagsläget är att lägga ner Salve och att de boende sprids runt om i staden – eller att söka nytt tillfälligt bygglov, säger Benny Wennberg.

Den statliga utredning som kom i början på februari – där man avråder kommuner från att anordna permanenta boplatser för EU-migranter – måste nu tolkas av myndigheter och politiker. I utredningen står bland annat att länsstyrelserna bör ta ett större ansvar för EU-migranterna, eftersom de oftast inte bara verkar och bor i en kommun, utan i flera.

Att kommunen bryter mot kommunallagen genom att särbehandla en grupp människor ställer han dock inte upp på.

– Man kan inte säga att vi särbehandlar på Salve. Vem som helst kan ställa sig och parkera där i 30 dagar. Det är allmänna toaletter, och inte bara för EU-migranter. Det är ingen camping, eftersom vi tar inte betalt för det. Det vi gjort från kommunen är att vi hänvisat Stadsmissionen till den här platsen, säger Benny Wennberg.

På måndagens kommunfullmäktige ska kommunalrådet Dzenita Abaza (S) svara på vad politikerna har för plan för de kringresande EU-migranterna i Kalmar kommun.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar