Laddar

Grannsamverkan ska minska brotten i Kalmar

Kommunen och polisen informerade om den brottsförebyggande metoden under ett välbesökt möte på måndagen.

delningar

Det blev ett välbesökt möte på måndagen när bland annat kommunpoliser och Ann-Sofie Lagercrantz, strateg för hållbar utveckling i Kalmar kommun, pratade om den brottsförebyggande metoden Grannsamverkan.

Metoden har som syfte att bidra till att brotten i olika bostadsområden minskar.

– Det var en väldigt god uppslutning, ett 60-tal boende hade kommit. Så det var ett stort intresse och många kom fram efteråt och sa att ”nu ska vi komma igång och ta nästa steg”, säger Ann-Sofie Lagercrantz, som även var nöjd över att mötesdeltagarna kom från olika delar av kommunen:

– Det var folk från olika delar av Kalmar. Från Smedby, centrala Kalmar, norra centralorten, Linsdal och ut mot kusten.

Grannsamverkan som brottsförebyggande metod innehåller fyra olika delar. Det handlar dels om att varje bostadsområde ska ha en kontaktperson, men även om att vara vaksam och se efter fler bostäder än bara den egna.

– För att vara med i Grannsamverkan måste man ställa sig bakom vaksamhetsansvaret, till exempel när någon reser bort. Det handlar om att inte väcka tjuvens intresse. Så titta i varandras soptunnor och se till att det lyser och skotta upp saker på vintern, säger Lagercrantz.

– Sen så handlar det om att själv ha koll på sina värdesaker och placera de på trygga sätt, och hålla sig uppdaterad om hur man håller sig skyddad från brott.

För att det inte ska bli en fråga om pengar när ett bostadsområde väljer att använda metoden eller inte så har Kalmar kommun själva valt att gå in och stötta projektet.

– Det behövdes stöd från kommunen för att säkerställa att det ska vara gratis. Det tycker vi är jätte viktigt eftersom det inte ska vara upp till varje boende att kunna sätta av pengar, säger Lagercrantz.

I bostadsområden där metodens fyra delar har används så har färre brott begåtts, enligt statistik från Brottsförebygganderådet, BRÅ.

– Brå har forskat på det och kommit fram till att områden med Grannsamverkan har en utsatthet som är 26 procent lägre. Så det är ett himla bra sätt att skydda både sig själv och sina grannar, säger Lagercrantz.