Laddar

Grisjägare har koll på de förvirrade Rinkabyholms-svinen

"Inte bra med huliganer som inte vet hur man beter sig", säger kommunens miljöhandläggare.

delningar

24Kalmar har under den senaste tiden uppmärksammat den orädda flock med unga vildsvin som rör sig i området runt Rinkabyholm. I början av förra veckan blev ett par av kultingarna påkörda och nu meddelar Tomas Burén, miljöhandläggare på Kalmar kommun, att man är medveten om problemet.

– Vi känner till det. Det hänger förmodligen ihop med att en sugga blev ihjälkörd före jul och nu vet kultingarna inte riktigt hur de ska agera. De begriper inte att de ska vara rädda för människor, säger Burén

Kommunen samarbetar kontinuerligt med flera jägare som på sin fritid hjälper till att hålla vildsvinen borta från bostadsområden.

– Vi jobbar hela tiden med detta, men det är inte alltid som vildsvinen är ute när vi är det.

I fallet med Rinkabyholms-svinen, som brukar hålla till vid gamla E22, är även närheten till hus och byggnader ett problem.

– Det måste finnas kulfång, något som fångar upp kulan. Kulorna kan gå kilometervis så det måste finnas någonting bakom, som en jordvall, säger Burén.

I dagsläget finns ingen planerad punktinsats med målet att skjuta av kultingarna i Rinkabyholm, men personer som stöter på grisar som beter sig onaturligt bör höra av sig till Burén.

– Är det speciella saker som inträffar eller att vildsvin rör sig inne bland bebyggelse ska man höra av sig så vi vet vad vi ska prioritera.

Till dess att flocken har försvunnit uppmanas bilförare på gamla E22 att vara extra vaksamma.

– Det är inte bra med huliganer som inte vet hur man ska bete sig. När det blir sådana här kultingar ökar chanserna att stöta på dem.

Tomas Burén avslutar med att påminna om att den absoluta merparten av vildsvinen man kan stöta på är ofarliga.

– Generellt sätt behöver man inte gå runt och vara rädd, men man ska ha respekt. Träffar man på vildsvin som inte går undan ska man själv gå undan.

– När det gäller suggor med kultingar ska man däremot vara försiktig. Är de framme ska man inte försöka smyga sig på eller liknande, säger Burén.

Relaterade artiklar