Laddar

Gymnasieskolorna tillsammans mot rasism

Ett mänskligt hjärta symboliserar att gymnasieskolorna tillsammans står enade mot rasism. "Det här är något vi gör tillsammans", säger Victoria Petersson.

delningar

Stagneliusskolan, Jenny Nyströmsskolan och Lars Kaggskolan är kända för den tuffa rivaliteten sinsemellan. Inte minst under den årliga rugbymatchen där skolorna ställs mot varandra. Under måndagen visade de dock en annan sida av deras relation. Att de tillsammans står enade mot rasism.

– Det är en extremt viktig fråga där alla tre skolor står enade. Jag tycker det är viktigt att vi visar  att vi gör det här tillsammans, säger ordförande i Jenny Nyströmsskolans elevkår, Victoria Petersson. 

Det är tredje året i rad som hjärtat formas på Stagneliusskolans innergård. Tidigare år har elevantalet varit runt 60 personer. Under måndagen var det nästan det dubbla.

– Vi har marknadsfört oss via Facebook där alla tre elvkårer är värdar och det blir mer folk i år än tidigare år, säger Victoria.

I år har även en föreläsning erbjudits till alla som var med och bildade hjärtat. Och det är inte med vilken som helst som föreläser. Klockan 16.30 fylldes Kalmarsalen av elever som ville lyssna på Özz Nujen. 

– Det är Kalmarsunds Gymnasieförbund som bjuder på föreläsningen vilket är väldigt roligt.

Tycker du att skolornas syn på rasism har förändrats under de här åren?  – Vi pratar om det mycket mer nu än vad vi gjorde förut så absolut.

Relaterade artiklar