Laddar

Halltorp Rördelar AB: ”Vi är svenska mästare”

I sprillans nya lokaler trivs familjeföretagen Halltorps Rördelar AB och Carrab Brake Parts AB perfekt. Med lojal personal och stora resurser ser de ljust på framtiden.

delningar

Halltorp Rördelar AB har en historia som sträcker sig 130 år tillbaka i tiden men det är inte förrän år 2010 som makarna Göran och Carina Hallberg tog över det efter att Göran suttit som VD i företaget i två år. Enkelt sagt så importerar företaget rör och rördelar i alla storlekar och lagerför dem. Produkterna används av VVS och industrikunder.

– Det är inte många som vet att vi finns här i Kalmar och de flesta tror att vi håller på med rörinstallationer vilket inte är fallet, säger Göran som är VD.

Företaget låg tidigare på Amerikavägen men sedan den 1 mars i år så huserar man i nya lokaler på 4 000 kvadratmeter på Franska Vägen. I byggnaden ryms även familjens andra bolag – Carrab Brake Parts AB. De importerar bromsmonteringsdetaljer till personbilar som paketeras i kit och sedan säljs till bildelsgrossister och tillverkare av bromsbelägg.

– Vi köpte Carrab Brake Parts AB år 2013 och år 2016 förvärvade vi även en av Halltorp Rördelars konkurrent i Malmö. För att kunna fortsätta växa så kunde vi inte vara kvar på tre olika ställen. Vi ville ha allt under samma tak och då var nya lokaler den bästa lösningen. Det är en jättespännande resa som vi har gjort och det var en rejäl flytt när alla bolag skulle hit, säger Carina.

Halltorp Rördelar AB och Carrab Brake Parts AB rör sig i två helt olika branscher men det finns många likheter mellan dem ändå.

– Båda bolagen har idag en ganska betydande import från Asien och på det här sättet kan vi utnyttja transporter genom samlastning. Vi såg också möjligheten att kunna använda Carrab Brake Parts, som är duktiga på att packa, till att hjälpa Halltorp Rördelar packa mindre rördelar till de kunder som efterfrågar detta. Sedan försöker vi få det administrativa att bli så gemensamt som möjligt, säger Göran.

Båda företagen har även en internationell kundbas. På rörsidan är man ganska ensamma i sin nisch och har en stor marknad i Norden.

– Det händer att konkurrenter handlar av oss då vi lagerhåller allting och kan skicka det i princip samma dag. Vår slogan är att vi är svenska mästare på rördelar och vi är kända för att kunna fixa fram grejer när det behövs.

Carrab Brake Parts befinner sig på en större marknad där konkurrensen är tuffare då man mäter sig mot hela fordonsindustrin.

– Vi brukar säga att vi är den lilla leverantören med de stora resurserna. Vi vill att det ska vara personligt och engagerat och de stora resurserna leverantörer som tillverkar för vår räkning. Hos oss vet våra kunder att de får produkter som passar exakt till rätt årsmodell, säger Göran.

Halltorp Rördelar och Carrab Brake Parts är riktiga familjeföretag. Göran och Carina äger de båda bolagen och alla tre av deras söner arbetar i något av dem.

Personalen är oerhört viktig för oss och är vår absolut största tillgång. Det är jätteviktigt att man går till jobbet med glädje och har roligt på arbetsplatsen. Vi är ett riktigt bra gäng och det har blivit ännu bättre nu när vi är på samma ställe och kan sitta tillsammans på alla raster. Vi är 15 personer i huset vilken också är en fördel då det är smidigt att samlas och informera alla på samma gång. Sen vet jag att en närvarande chef är väldigt viktig att ha, Göran är alltid glad och inspirerar andra vilket ökar sammanhållningen i gänget, säger Carina.

Idag har bolagen en omsättning på 60 miljoner sammanlagt.

– Vi ska fortsätta framåt och vill bygga en sund verksamhet som bygger på en sund tillväxt. Jag vill inte sätta ett omsättningsmål utan vill istället driva ett företag som bygger på att man vill utvecklas. Slutar man att ha mål och visioner så krymper verksamheten på sikt.

Skulle ni kunna tänka er att köpa ytterligare ett bolag så småningom?

– Det tror jag säkert. Man blir mer och mer van vid situationen vid varje process man går igenom. Jag känner mig inte avskräckt. Vi får hålla utkik på ett objekt som passar in och där vi kan utnyttja de kunskaper och resurser som vi redan har. Det kan vara på en helt ny marknad eller så har det en koppling till det vi redan håller på med, säger Göran.

Än så länge finns det inga planer på att flytta verksamheten från Kalmar.

– Vi trivs väldigt bra med att driva företag i Kalmar och har ett bra kontaktnät. Vår verksamhet är inte beroende av vart vi finns. Många talar om att infrastrukturen kan vara ett problem här men jag har aldrig upplevt det som ett bekymmer, det är sånt man får räkna med oavsett vart man är.

Eftersom hela familjen är inblandad i företagen så blir det en hel del snack om jobbet även där hemma.

– Att driva sitt eget företag är ett sätt att leva. Man lever och andas med företaget och alla borde får känna hur det är då det är otroligt inspirerande när man får fatta alla beslut själv. För vår del gör det inget om det blir mycket jobbsnack men man får hitta de där små rummen där vi pausar allt sånt, säger Carina.

– Att vara egenföretagare är inget normalt jobb på något sätt, det är jobb alla dagar i veckan om man vill det men jag känner inte att det är en belastning. Det är ett privilegie att inte ha någon måndagsångest. Så som vi har haft det nu är det nästan en förutsättning att ha haft hela familjen involverad. Det känns som en naturlig del att sedan få föra företagen som man har varit med och byggt upp vidare till sönerna om de är intresserade, avslutar Göran.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.