Laddar

Hamburgerkedja vill etablera nya restauranger i Kalmar

Under 2016 kan två nya Burger King-restauranger öppna upp i Kalmar. Det avslöjade franchisekonsulten Anders Svensson på franchisemässan i Kalmar under torsdagskvällen.

delningar

Det var under torsdagskvällens franchisemässa på Hotell Witt i Kalmar, som det avslöjades att hamburgerkedjan Burger King, som redan i dag finns ute vid Rasta, har för avsikt att göra nyetableringar i Kalmar.

– Överhuvudtaget ska Burger King starta upp 60 enheter i Sverige den kommande tolvmånadersperioden, två av dem vill de göra i Kalmar. Så fort vi hittar franchisetagare så kör vi, säger konsulten Anders Svensson på Franchise group, som var med och föreläste under mässan.

Om det skulle bli verklighet, hur många arbetstillfällen pratar vi om? – 30 per restaurang kanske. Restaurangen som är vid Rasta kommer att vara kvar.

Är det klart var i Kalmar de nya restaurangen i så fall skulle öppna? – Ja, vi har ett par ställen vi kollar på, men det är även ett samarbete med en eventuell franchisetagare, säger Svensson.

Franchisetorget är ute på sin årliga turné och besökte Kalmar för andra i året i rad. Förra årets arrangemang föll så väl ut att Kalmar kommun beslutade att genomföra evenemanget i år igen. Ett 30-tal hade tagit sig till Hotell Witt.

– Det är oändliga möjligheter när folk förstår vad det här är. Att förstå mixen mellan att driva eget och att vara vara en del av i en kedja. Det är därför jag är här, för att ge en tydligare bild så att folk kan bedöma själva om man passar för det här eller inte, säger Anders Svensson.

Även kommunen var representerade undet kvällen:

– Det är många som är nyfikna för att se vilka möjligheter det finns med att vara något mellanting mellan att vara anställd och egenföretagare, säger Linda Petersson, som är företagslots på Kalmar kommun.

Hon berättar att det länge har funnits ett tryck på Kalmar och att det finns få lediga lokaler om man ser till centrala delarna av staden.

– Det är nya industrier som vill ha lokaler och det är många som söker lokaler för att bedriva exempelvis frisörverksamhetet eller kaféer. Vi har byggklar mark för industrier, men för franchiseverksamhet är det värre. Det kan vara en flaskhals, säger Linda Petersson.

Har ni märkt något tryck kring etablering runt det nya universitetsområdet? – Nej, inte än. Men det kommer nog märkas framöver.

Bland andra välkända varumärken, totalt 36 som vill öppna franchiseverksamhet i Kalmar under det kommande året fanns: Paco’s, Kahls, Taco Bar, Seven Eleven, Curves och Pressbyrån.

En av mässbesökarna, Petra Eriksson, blev ännu mer övertygad om att detta med franchise är rätt för henne.

– Jag har haft tankar på det här i ett halvår. Jag är sugen på att öppna något eget och samtidigt ha det stödet som man får i ryggen. Man får så mycket på köpet, det är bara att öppna upp portarna, säger hon.

Finns det några nackdelar då? – Det är väl om man får många jättebra idéer, så är man lite låst till hur franchisegivaren vill ha det.

Petra Eriksson vill bli franchisetagare inom klädbranschen, men ingen av de runt 30 varumärkena som vill öppna upp i Kalmar var inom den branschen.

– Det var inte så bra, men jag pratade med Anders och fick tips om olika sidor jag kunde gå in på. Det kan hända vad som helst, säger Petra Eriksson.