Laddar

Hämtade katten och hotade ringa polis: ”Så hjärtlöst”

Enligt förmedlaren skulle Madeleine Eriksson behöva ha 15 000 kronor på sparkontot för att få köpa katten som hon var stödhem åt. Eftersom hon inte hade det så hämtades katten under märkliga former.

delningar

I höstas hämtade Madeleine Eriksson och hennes dotter hem den 15-åriga katten Måns som tidigare haft det tufft och behövde ett nytt stödhem genom Kattkommando Syd (KKS).

Allt fungerade fint. Måns som tidigare haft problem med magen blev frisk och familjen fäste sig vid sin nya medlem. När Madeleine frågade om de kunde få köpa Måns stötte de dock på problem från Kattkommando Syd. Enligt den förmedlare som hon haft kontakt med skulle hon behöva ha 15 000 kronor på sparkontot för att få katten med tanke på de tidigare veterinärkostnaderna.

– Förmedlaren hävdade att katten var i behov av veterinärfoder, vilket jag ansåg inte alls behövdes då kattens hälsa var utan anmärkning. Jag ringde även och kollade med veterinärsköterska som instämde i att katten kunde tillgodose sig vanligt torrfoder, säger Madeleine.

Saker och ting skar sig mellan familjen och förmedlaren som hotade med att Måns skulle omhändertas. Madeleine bad styrelsen om att få byta kontaktperson vilket de inte gick med på.

– Personkemin stämmer inte alls henne och mig emellan. Då fick jag svaret av styrelsen att det krävs starka skäl till att få byta. Jag anser dålig kommunikation är ett starkt skäl för kattens bästa, men det gick alltså inte.

Under gårdagen ringde styrelsen för KKS till Madeleine och sa att några skulle komma och hämta Måns under tisdagseftermiddagen. Det skulle dock visa sig att familjen skulle få besök tidigare än så.

– Döm om min förvåning när det ringde på dörren runt niotiden på måndagskvällen. Två personer stod där och sa att de skulle hämta Måns, vi ville inte lämna ifrån oss honom då vi hade avtalat tid för tisdagen.

Madeleine ringer då sin vän som jobbar inom KKS i Kalmar som försöker samtala med personerna över telefon. Madeleine upplever situationen som hotfull och obehaglig. De två personerna från KKS hotar om att ringa till polisen om familjen inte överlämnar katten.

– De blev hätsk stämning och jag kände inget annat val än att sätta katten i buren och lämna över honom. Flera gånger upprepade de att de skulle tillkalla polis och detta sker med barn i min lägenhet som hör och ser allt.

När 24Kalmar kontaktar Kattkommando Syd svarar Birgitta Carlsson, som är ekonomiskt ansvarig i organisationen, att deras förmedlare som placerar katterna är självständiga och gör sina egna bedömningar och att Kattkommando Syd har rätt att återta katter enligt stödhemskontraktet.

– I det här fallet var katten Måns stödhemsplacerad. Ansvarig kontaktperson har haft svårigheter att kommunicera med stödhemmet, de har helt enkelt inte varit överens, och anser inte att stödhemmet har ekonomi för att ta över Måns permanent. Därför har kontaktpersonen beslutat om annan placering för Måns. Stödhemmet fick besked om detta igår kväll, säger Birgitta Carlsson och fortsätter:

– Måns har inte blivit bortförd och det har inte skett under våldsamma former. Jag kan inte gå in på fler detaljer i detta fall, då vi inte offentligt diskuterar våra stödhem.

Madeleine är oförstående till varför man har valt att agera på detta sättet.

– Vi har inte brutit mot något avtal eller gjort katten illa på något sätt.Vi är tyngda och oroliga för kattens mående och hur han nu helt i onödan måste återuppleva otrygghet och nya okända människor. Vi har gett honom gränslöst med kärlek och modet att våga lita på människor igen. Det riskeras ju vara ogjort i en sådan här förfärlig situation. Vi sörjer vår familjemedlem och natten har för mig varit sömnlös med många tankar.

Trots att Madeleine har en god relation med Kalmarmedlemmarna i KKS, som även har visat sitt stöd till henne, så kommer hon i framtiden ha svårt att lita på organisationen.

– Förtroendet för KKS är som bortblåst och jag kommer aldrig under några omständigheter någonsin mer stödja och hjälpa en katt därifrån igen. På de grunderna som detta har gjorts så är det så hjärtlöst att slita bort en gammal skör katt på det viset. Det kommer ta lång tid att hämta sig ifrån det här och det har gett en bitter eftersmak, avslutar hon.

Sponsrat inlägg

Mobilen tar plats i vår vardag

I dagens samhälle reagerar vi nästan mer på om någon inte pillar på sin mobil, än om man är upptagen med den.