Laddar

Han är en av Sveriges bästa chefer: ”Jag sätter personalen först”

Johan Hellström på Pressbyrån har chans att vinna titeln "Årets Chef" efter att ha blivit nominerad av sina anställda.

delningar

Johan Hellström, 39, driver sedan ett par år tillbaka Pressbyrån vid stationen i Kalmar och nyligen tog han också över Pressbyrån på Östra Sjögatan. Nu har han blivit nominerad till utmärkelsen Årets Chef, som delas ut av tidningen Chef i mars vid en gala nästa år.

Johan nominerades av sina anställda, och efter att juryn gått igenom alla nomineringar gick Johan vidare till den näst sista gallringen där 50 chefer återstår.

– Nu ska juryn ringa runt till gamla anställda och chefer och liknande och höra sig för om oss kandidater. Inom kort får vi veta vilka fem som går vidare till den sista omgången, säger han.

Oavsett är det en bedrift att ha gått så långt som Johan Hellström gjort. Han är inte helt säker på varför han anses vara en bra chef, men har några teorier.

– Jag sätter personalen först. Mår personalen bra, blir stämningen bra och därmed blir försäljningen bra, säger han.

Johan Hellström har arbetat som butikschef på olika ställen i nästan hela sitt yrkesliv, och han tycker fortfarande att det är väldigt roligt. Men det finns också nackdelar, även om de är få.

– Det är givetvis aldrig roligt att säga upp personal. Det känns alltid i hjärtat men som tur är har det inte hänt så många gånger, säger han.

Vilka är de vanligaste fallgroparna för chefer tror du?

– Att när det i obekväma situationer där det blir dags att ta en ställning gå in för hårt. Det är lätt att bli svart-vit i sitt sätt och tänkande i sådana lägen. Det leder dock till bättre resultat att ha ett mer diskuterande sätt, säger han.

Ebba Forsberg är en av Johans anställda, och hon intygar att han är en mycket bra chef.

– Jag var en av dem som nominerade honom, haha. Johan är väldigt snäll och tänker alltid på sin personal. Han är bra på att sätta upp mål, och ger oss bra förutsättningar så att vi får en trygg arbetssituation, säger Ebba och fortsätter:

– Han är också bra på att ge positiv feedback. Det är vanligt annars att man bara får höra det som är negativt, säger hon.