Han har gått ner 68 kilo: "Känns overkligt att kunna springa"

I februari förra året vägde Tommy 174 kilo – nu lever han ett betydligt lättare liv.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Vartannat år går Tommy Nauclér på hälsokontroll med jobbet. Han kör lastbil och är därmed väldigt stillasittande i jobbet. I februrari för drygt ett år sedan kände Tommy att det fick vara nog. Då hade vågen visat honom 174 kilo.

– Hälsokontrollerna blev bara sämre och sämre. Jag kände helt enkelt att det var dags att ta tag i det innan det går åt helvete fullständigt, man blir ju inte yngre heller, säger Tommy som då inte var medveten om att han stod inför en resa som skulle påverka hela hans liv.

Tillsammans med en kollega bestämde 32-åringen sig för att börja träna. Han skaffade ett gymkort och började köra på.

– Hon tröttnade efter ett tag men jag började tycka det blev ganska kul. Sedan går det väldigt fort i början när man är så pass stor som jag var. Så jag bara körde på, det gick av bara farten.

I sin träning utgår Tommy efter en sund strategi. Han har inget schema eller några krav. Han tränar det som känns bäst, för dagen.

– I början cyklade jag mycket, det kändes lättast. Sedan varvade jag det med styrketräning och på senare tid har jag till och med kunnat springa.

På nyårsafton, nästan ett år efter att Tommys mäktiga viktresa startat stod han på startlinjen i ett löplopp. Det var Sylvesterloppets fem kilometer som stod för dörren.

– Det var verkligen något jag trodde aldrig skulle hända. Jag har ju aldrig sprungit tidigare, det känns helt overkligt att kunna springa och att jag klarade det. Att jag tog mig igenom det. 

Under våren har Tommy även ställt upp i Skälbyloppet, där han sprang fyra kilometer. Även om han redan gjort en strålande resa så är han inte nöjd. Det finns en dröm till för Tommy.

Kalmar Mini Tri hade varit roligt. Det känns som en grej jag hade velat prova. En på jobbet tycker vi ska ha ett lag, så vi kanske anmäler oss.

Nu tränar Tommy ungefär fem dagar i veckan. Eftersom han är lastbilschaufför tränar han ibland innan resorna, men ibland också på kvällarna när han har kommit hem. Men det är inte bara träningen som har förändrats i Tommys livsstil.

Träningen har nu blivit en stor del i Tommys liv.

– Förr åt jag i princip bara skräpmat. Nu har det inte varit något sådant alls faktiskt. Tidigare blev det mycket läsk och godis men jag slutade med allt bara tvärt. Det var många som tyckte att jag inte skulle ha några förbud, eller att man skulle unna sig något efter träningspassen. Men nu bara flyter det på och det känns bra

Att viktresan påverkat Tommys liv märks på många sätt. Ett konkret bevis på hans omställning hittar han i garderoben.

– Jag brukade köpa kläder i 5XL innan. Nu kan jag ha både L och XL, det är rätt sjukt. Det känns helt overkligt. Nu köper jag kläder som jag tycker är snygga, innan fick jag bara köpa det som passade helt enkelt.

När Tommy berättar om vad han har gått igenom så reflekterar han över att den har gått ganska obemärkt då allt bara rullat på. Han har dock på senare tid fått det att sjunka in. Även om han inte själv lagt några större tankar vid det så har hans omgivning gjort det.

– Jag har fått sjukt mycket pepp och fina ord. Alla har alltid varit väldigt positiva och stöttat mycket, men först nu har det börjat sjunka in hos mig själv.

FAKTA

Tommy Nauclér

Ålder: 32, fyller 33 i sommar

Bor: Kalmar

Yrke: Lastbilschaufför

Övriga intressen: Båten

Mål: Att kunna genomföra Kalmar Mini Tri

Aktuell: Har gått ner 68 kilo

Instagramkonto: @tommynaucler

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.