Han kampanjar för två kommuner: "Nära till beslutsfattare"

Carl Dahlin (M) kampanjar för att Öland ska behålla båda kommunerna tillsammans med flera andra partier. Foto: Privat och Tilda Eriksson

Nej-sidan vill att Öland ska behålla sina båda kommuner.

delningar

Söndagen den 26 maj är det dags för ölänningarna att rösta om Öland ska bli en kommun eller behålla sina befintliga kommuner. Carl Dahlin (M), Mörbylånga kommun, kampanjar tillsammans med flera andra partier om att Öland ska behålla sina båda kommuner.

– Det är en salig röra som ligger bakom den här kampanjen. Det är kul att vi tillhör olika partier och frånser från våra ideologier, säger Carl Dahlin.

Enligt Carl finns det flera anledningar till varför Mörbylånga och Borgholms kommun ska finnas kvar.

– För det första är det viktigt att ha nära till de beslutsfattare som finns och den kommunala servicen. Det är den demokratiska frågan som är viktigt, att besluten ska fattas så nära som möjligt.

- Folk har ju redan sagt vad de ville vid den förra folkomröstningen 2009. Då var resultatet tydligt och fanns en hel del frågor som inte har besvarats och nu finns det fortfarande obesvarade frågor. Det här är lite av ett politiskt experiment, säger Carl Dahlin.

Det finns även stora frågetecken om vad kostnaden kommer bli om de båda kommunerna skulle slås samman.

– Man pratar om att rationalisera men enligt en utredning från SKL är det på marginalen att det kommer kunna bli några vinster och några besparingar ser vi inte heller. Hur kommer det bli med skattesatsningen. Vi har ju olika skatt i båda kommunerna, säger Carl.

Ja-sidan kampanjar om att Öland kommer bli ett starkare varumärke om kommunerna slås ihop. Detta håller inte nej-sidan med om.

– Öland är ju redan ett starkt varumärke. Det är det tredje-fjärde starkaste varumärket i landet efter Österlen och Västkusten som inte heller är en kommun, säger Carl.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar