Han simmade över sundet för att uppmärksamma missbruk

"Om jag kan motivera någon och tända ett hopp genom att säga "titta, jag kan ju" så betyder det jättemycket," säger Mikael Orrebrink.

delningar

Den längsta sträckan som Mikael Orrebrink tidigare hade simmat var tre och en halv kilometer. Under fredagsmorgonen dubblade han den sträckan genom att simma sex kilometer genom Kalmarsund från Kalmar till Färjestaden.

– Det blev en fantastiskt tur över. Jag hade brorsan i en kajak bredvid så det blev en hel del samtal på vägen. Men det var lite mer strömt än vad jag trodde, säger Mikael som klarade av simningen på två timmar och 25 minuter.

I augusti ska han för första gången göra en helt Ironman men han önskar att loppet vore redan imorgon - trots att han har en rejäl simtur i benen.

– Så redo känner jag mig. Det var inte min tanke när jag började träna att det skulle bli en Ironman, jag sa till och med att en Ironman blir det inte då det sliter på kroppen och är galenskap, men det har växt fram, säger han och fortsätter:

– Jag tränar med Kalmar RC och där känns det inte som att man är en fullvärdesmedlem om man inte har gjort en Ironman! Sen tror jag inte att någon som har stått och hejat på inte har blivit sugen på att testa, det är en riktig folkfest.

Simturen över sundet är ett perfekt träningspass inför Ironman men det finns ett högre syfte i att ta sig an de fysiska utmaningarna. För 10 år sedan slutade Mikael med ett alkohol- och drogmissbruk som han burit på i flera år.

– En stor del av alla de idrottsliga satsningarna jag gör idag är för att motivera människor med psykisk ohälsa och aktivt beroende att våga säga nej till drogerna. Om jag kan motivera någon och tända ett hopp genom att säga "titta, jag kan ju" så betyder det jättemycket.

Mikael fick själv hjälp för 10 år sedan att ta sig ur missbruket.

– Det här är mitt sätt att betala tillbaka till samhället, genom att nå ut till de som fortfarande lider och mår dåligt.

Mikael ligger bakom Facebooksidan Våga bli Drogfri där man gärna får ta kontakt med Mikael om man känner att man behöver hjälp och stöd som beroende eller anhörig.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar