Laddar

Han släpper viktig bok om psykisk ohälsa

Det finns många människor som bär på tunga historier om en jobbig barndom och psykisk ohälsa. Nu har Eric Bergström från Ångestskola samlat 50 stycken av dessa i en bok. "Jag vill visa andra att de inte är ensamma."

delningar

Sedan i somras har Eric Bergström arbetat aktivt med projektet Ångestskolan. Genom Ångestskolan föreläser han om sina egna erfarenheter av social fobi och han har även en Facebooksida där han sprider budskapet om mental ohälsa.

– Ett stående inslag på sidan är att jag publicerar gästinlägg. Jag har fått in så många historier från människor som har hemska upplevelser i bagaget att jag fick idén att göra en bok av alla starka berättelser, berättar Eric.

Boken ”Jag har aldrig berättat det här för någon men…” är en sorts antologi med 50 stycken olika historier från människor över hela Sverige som på något sätt lider av eller har lidit av psykisk ohälsa till följd av många olika anledningar.

– Många av historierna är mörka, tar upp tankar om självmord och berättar om barndomar med våldtäkter, droger och misshandel. Men den största delen handlar även om de som har vänt sin psykiska ohälsa till något positivt. Någon kan ha levt med Aspbergers hela sitt liv men har hittat det positiva med det.

Det är inte meningen att man ska bli ledsen när man läser boken. Tanken är att visa andra att de inte är ensamma – att det finns en ljuspunkt i slutet av tunneln.

– Förhoppningsvis känner folk igen sig i historierna och kan inspireras av någon som har tagit sig igenom tuffa situationer i livet. Det är många som mår dåligt i onödan och jag vill visa att det finns hjälp att få om man vill det.

Det är väldigt spridda åldrar på författarna men Eric berättar att nästan 90 procent av de som delar med sig av sina berättelser är kvinnor.

– Jag tror att män överlag är rädda för att berätta att de mår dåligt. Killar skjuter bort problemen medan kvinnor tar det mer seriöst. Å andra sidan märker man att männen engagerar sig när man väl börjar prata om det. Jag hoppas att fler killar ska våga prata om det.

Erik har planer på att släppa ännu fler böcker i framtiden.

– Just nu har jag material till minst två till. Jag tänker också att man ska göra mer ämnesrelaterade böcker. En kan handla om panikångest och en annan om depression. Förhoppningen är att man sedan ska kunna ge bort de här böckerna till familjemedlemmar som behöver hjälp med att förstå eller till elever som mår dåligt och behöver lite motivation.

Som det ser ut nu kommer boken att släppas i slutet av mars, då kommer den gå att köpa via Ångestskolans hemsida.

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.