Han startar eget bryggeri: "Har alltid velat"

Christofer ska nu testa att ta sin hobby till en ny nivå. - Foto: Privat

Kalmarbon Christofer Asterhed siktar på att få ut sin egen öl på lokala krogar.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

I juni fyller ölintresserade Christofer Asterhed från Kalmar 30 år. Nyligen blev det klart att han ska få ta sin hobby till en ny nivå. Han ska bli egenföretagare.

– Det blir ett litet nanobryggeri, som ska heta Bracino. Jag har alltid velat starta ett eget företag. Hembryggning började jag med för ungefär 2,5 år sedan. Nu har det spunnit vidare och jag vill ta det ett steg lite längre, förklarar Christofer.

Att starta ett företag inom sin hobby är givetvis spännande och Christofer är förhoppningsfull. Men det tillkommer också ett ansvar där många uppgifter som ska lösas.

– Första steget var att starta bolaget, det har jag gjort. Sedan har jag fått ta kontakt med kommunen. Det är vid miljö och hälsa som jag blivit registrerad som livsmedelsbolag. Vidare har jag fått ta kontakt med Skatteverket för att få allting godkänt. Det är en del som ska uppfylla deras kriterier för att få ha alkohol i hemmet. Det blir sista biten.

Att det är en oerhört tuff konkurrens i branschen vet Christofer om. Han kommer att ha företaget som en hobby och inget som han ska behöva bli beroende av. För att kunna lyckas behöver han ha en lite mer exklusiv och unik öl.

– Det blir lite olika, men iallafall överjäst öl. All form utav ale som veteöl, pale ale och IPA. När man gör det i en liten skala lönar det sig inte att göra lager om det ska gå ihop.

När företaget är på plats och tillverkningen är igång så blir nästa steg att helt enkelt få ut ölen till försäljning. Inte heller det är helt enkelt.

– Jag ska ta kontakt med restauranger, pubar och dylikt. Systembolaget är för omfattande och kräver för stora volymer. Men tanken är att försöka få kontakt med en eller två krogar och försöka få in min öl där.

Nu när Christofer kliver in i den allt mer populära branschen, som det är med små bryggerier, så har han sett till att skaffa lite hjälp. I starten har han ett bollplank.

– Det är en kille som gjort en liknande resa som nu är i full gång fast i en annan stad. Det är bra att kunna bolla tankar och idéer.

Hur ser du på branschen och den lokala konkurrensen?

– Konkurrensen, framförallt i närområdet, är stor. Det finns flera mindre och bra bryggerier på Öland, i Emmaboda och Kalmar. Men som sagt, detta är inget jag ska livnära mig på utan bara ha som hobby. Jag vill bara få ut mina produkter på marknaden.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar