Hans musik uppmärksammas internationellt

Frontfiguren i bandet ser sig själv som en profet. "Mission att hjälpa andra".

delningar

Rockbandet Rave The Reqviem släppte sitt tredje album, FVNERAL [sic], i slutet av 2018 och sedan dess har albumet hamnat på plats 9 på en hårdrockslista i Tyskland och på plats 33 på motsvarande lista i USA.

– Sedan vi bytte till det nya skivbolaget, ett tyskt skivbolag som heter Out of line, har det gått väldigt bra. Det är ett betydligt större skivbolag än vad vi har haft innan. Det är rejäla muskler bakom det bolaget. Nu är vi uppe och spelar med de stora pojkarna, säger Filip Lönnqvist, sångare och producent i bandet.

Filip Lönnqvist är ursprungligen från Borgholm och är även grundare till bandet.

– Från början var det här ett soloprojekt och då var tanken att skapa ny och fräsch musik där jag skulle blanda de stilar som jag tidigare har hållit på med i livet. Jag försökte hitta en gemensam nämnare mellan modern metal, elektronisk musik och pop och det slutade med att jag släppte två stycken låtar som fick bra respons i Ryssland. Jag fortsatte och skrev två låtar till och min första demo släpptes. En månad senare fick jag skivkontrakt med ett japanskt skivbolag – DWA som har släppt bandets två första skivor, säger Filip.

Strax efter att demon var färdig började Filip få förfrågningar om att spela live och rekryterade han Erik som dj och successivt har bandet fått fler och fler medlemmar.

Filip i sin studio.

Efter bandets första platta åkte de tillsammans till Ryssland och Ukraina för internationella spelningar.

– Våran huvudsakliga crowd är Ryssland men nu börjar vi växa i USA, Tyskland och resten av Europa. Det är skithäftigt, säger Filip.

Rave The Reqviems musik består av metal, modern elektronisk musik och pop.

– Vår musik är som en hybrid av hårdrock, elektronisk musik och melodiösa refränger. Jag älskar att slänga in symfoniska element också, med stråkar och körer

Filip har vuxit upp med musik och det har han sin mamma att tacka för.

– När jag var åtta år började jag spela mitt första instrument och vid 16 års ålder fick jag en studio. Så jag har producerat musik ett bra tag. Mamma och jag har musicerat tillsammans sedan jag var liten. Det är hennes förtjänst att jag håller på med musik. Hon sjunger på demon och de två första skivorna. Nu har hon lagt av och Jenny är vår nya sångare.

Här producerar Filip allt material.

Borgholm är Filips hemstad och där har han blivit en profet som han själv kallar sig för. Bland annat för hans stora intresse för religion, mytologi och sagor.

– Mitt band är min kyrka och jag är profeten. Jag ser att jag har en mission vad det gäller att hjälpa människor med deras kamp, inte minst vad gäller psykisk ohälsa. Det är det lyriken handlar om. Det jag skriver om handlar om livets baksida. När man är uppgiven inför mörkret eller att man hittar styrka inför mörkret.

Essensen till varför Filip gör musik är att hjälpa andra.

– RTR (Rave The Reqviem) har varit en kanal för mig att kunna uttrycka det absolut innersta och mörkaste inom mig. Utan RTR hade jag varit död eller suttit i fängelse. De har räddat mig genom mina mörkaste stunder och genom musiken har jag räddat andra och det är där profeten kommer in. Jag ser mig som en profet för den musiken som vi skapar. Jag för ut budskapet och ser det som min mission att hjälpa andra och få de att känna att de inte är ensamma i sin smärta. Det är det viktigaste av allt, säger Filip.

Texterna handlar om livets baksida, självmordstankar, depression, trasiga förhållanden men också om religion.

– När vi sjunger om en viss religion innebär det inte att jag bekänner mig till en viss religion. Det är metaforer och symboler för någonting annat. Exempelvis om vi sjunger om korsfästelsen, sjunger om utanförskapet och om att bli syndabock. Men vissa tror att vi är kristna, andra tror att vi är satanister eller ateister och de kopplar sedan vår musik till deras tro. Vad är vi då? Vi är Rave The Reqviem, det räcker så. Vi har inte rätt att ta ifrån deras känsla, säger Filip.

Rave The Reqviem.

Rave The Reqviem har flera saker på gång i vår, bland annat ska de ut och spela på festivaler och åka på turné. Det blir spelningar i Sverige, Finland, Tyskland, England, Ryssland och Österrike.

– Jag ser fram emot att få spela och att få höra publikens vrål och att jag får hjälpa ännu fler människor, säger Filip.

FAKTA

Bandmedlemmar i Rave The Reqviem:

*Filip Lönnqvist /Profeten , låtskrivare och producent. Sångare, spelar gitarr och keyboard, från Borgholm.

*Jenny Fagerstrand/The Seraph, sångare, från Alsterbro.

*Erik Cederberg/The high priest, Dj och growlare, från Malmö.

*Petter Perseius/Archbishop, bas, från Kalmar.

*Frank Petersson/The Deacon, trummor, från Borgholm.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar