Laddar

Här är årets entreprenörer: ”Kan nå ut i världen”

Från och med i år kan entreprenörer ansöka om ett pris som ska hjälpa dem att etablera och utveckla sina verksamheter.

delningar

Det är en samarbete mellan KalmarCo, Konica Minolta och Kalmar kommun som gör det möjligt för personer i kommunen att göra sina idéer till verklighet.

– Vi ville hitta två personer som vi tror på och priset de får kan höja deras företag till 3.0, säger Martin Rosén från KalmarCo som är en av initiativtagarna till priset.

I priset, som är värt cirka 50 000 kronor och som delades ut för första gången på onsdagsförmiddagen, ingår rådgivning, en utbildningsresa till Berlin och kontakter med profiler som kan gynna just det enskilda entreprenörskapet. Bland årets elva sökande var det Miranda Arvidsson med företaget No Exclusion och Eric Bergström med Ångestskolan som vann.

– Det känns som att bådas idéer ligger rätt i tiden. No Exclusion jobbar förebyggande mot mobbning och det känns som att det är väldigt aktuellt, det pratas ju till exempel mycket om det i media, förklarar Miranda Arvidsson.

Eric Bergström startade Ångestskolan efter egna erfarenheter. Han tyckte att det var jobbigt att läsa tunga psykologtexter och han ville göra det lätt för andra som också mår dåligt att ta till sig kunskap. Hans idé var därför att göra om texter till filmer, som han sedan la ut på nätet.

– Det gör att informationen blir lättillgänglig, på Facebook kan man ju till exempel dela med sina vänner hur lätt som helst. Med mitt företag har jag dock märkt av att det mest är kvinnor som tar till sig hjälpen. Männen skjuter bort det, mycket på grund av machokulturen, och det är något vi måste jobba med, hävdar han.

Under prisutdelningen fanns även Christian Hultén som är företagslots på Kalmar kommun, Lars Hofverberg från Konica Minolta och Jessica Bergsjö från KalmarCo.

– Vid urvalet gick vi från tre håll: affärsidén, personligheterna hos entreprenörerna och så ville vi få reda på hur pass mycket projektet skulle hjälpa dem och deras företag, säger Jessica Bergsjö.

Både Eric Bergström och Miranda Arvidsson är tacksamma för priset och främst tror de att rådgivningen kommer ge resultat.

– Detta kommer verkligen hjälpa företaget att få en explosionsartad kickstart, säger Miranda Arvidsson.

Samarbetspartnerna hoppas på en prisutdelning även nästa år.

– För Kalmar innebär detta pris en otrolig tillväxtmöjlighet. Det kanske får folk med idéer att starta företag och det skapar arbetsmöjligheter, säger Christian Hultén.

Relaterade artiklar