Här är årets Kalmarbild 2018: "Jag hade tur"

Det var en ödmjuk vinnare som tog emot priset.

delningar

1922 föddes Skotte Linde. 95 år senare, år 2017, gick han ur tiden. Till minne av den fantastiska fotografen utlystes en tävling. Det var Skottes familj som kom fram till att man ville hedra honom genom en tävling i bästa Kalmarbild.

Tävligen arrangerades av Kalmar stads hembygdsförening. Från år 2018 hade omkring 150 bidrag analyserats av en jury. De i sin tur tog fram tre finalister som prisades med 3000, 2000, respektive 1000 kronor. En av Skottes bästa vänner, Rolf Lind, satt i juryn tillsammans med Holger Tillström och Moritz Fingerhut.

– Det var Skotte som lärde mig hur en bild skulle se ut. Det räckte för att jag senare skulle kunna försörja mig på det jag lärde mig av honom. Jag lärde mig mycket genom att tillsammans med Skotte bara titta på bra och sämre bilder. Det gäller att invänta rätt ljus, det är hemligheten, säger Rolf Lind.

Vinnaren i 2018 års tävling blev Kristina Wirén. Hon var på plats och tog emot sitt pris på ett välfyllt Kalmar läns museum.

– Det var jättekul. Jag hade inte förväntat mig att vinna eller någonting överhuvudtaget. Sen ringde de för en vecka sedan och sa att jag var en av pristagarna, men då visste jag inte att jag hade vunnit. Det fick jag veta idag, säger Kristina.

2018 års vinnare av årets Kalmarbild, Kristina Wirén.

Hur gick tankarna när du tog bilden som nu står som vinnare?

– Jag hade tur när jag tog bilden. Det var inte så att jag inväntade ljuset, det är inte riktigt jag. Jag är lite för otålig för det. Den är tagen från Kindbergs udde.

Några utav de bidrag som ställts ut på Kalmar läns museum.

Det blev en stor publik som hyllade de tre finalisterna.

De tre finalisterna.

Björn T Sandström kom tre med den här bilden.

FAKTA

Årets Kalmarbild topp 3:

1. Kristina Wirén

2. Per G Ahlander

3. Björn Sandström

Motivering för vinnande bilden:

"Kristina Wirén, har lyckats dokumentera hur Kalmar kan upplevas från en strandkant eller ute i naturen. Fantasin sätts i rörelse av hennes bilder. Utblickar över Kalmarsund med vatten, Ölandsbron - som väl borde döpas om till Kalmarsundsbron - inblickar i naturen med ljus som spelar. En mycket positiv bild av vår stad."

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar