Här är böndernas nya sätt för att spara foder: "Nöden har ingen lag"

Extremtorkan tvingar lantbruk att hitta nya vägar: "Det har fungerat fantastiskt bra".

delningar

Den extrema torkan har tvingat många öländska lantbruk att hitta nya tillvägagångssätt för att spara på det foder som man har. Ett av de senaste sätten är att använda sand som strömedel till djuren, istället för halm.

Bröderna Nilssons lantbruk i Runsten är en av gårdarna som nyttjar metoden.

– Vi har testat det på våra kalvar i ungefär en månad nu och det har fungerat fantastiskt bra. Det blir färre flugor och djuren har hållit sig rena. Tanken är att vi ska testa det på ungdjuren också, som är upp till 15 månader gamla, och vi får se då hur det blir med större djur, säger Tobbe Nilsson.

Kalvarna får ligga på sand istället för halm: "Det har funkat fantastiskt bra".

Delar av den halm som tidigare fungerade som ren komfort för djuren används nu alltså som foder. Enligt Tobbe Nilsson byggs "sandsängar" i många moderna djurstall numera.

– Därför körde vi hem massa sand och tänkte att vi testar. Vi får se hur länge det går att köra och hur det blir med kylan och sådär. Men nöden har ju ingen lag.

FAKTA

FAKTA

Halm är den torkade stammen och bladen från örtartade växter efter skörd, det vill säga när fröna avlägsnats. Halm används framförallt som strö, men kan också användas till foder. Det innehåller dock mindre näring än hö.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar