Laddar

Polisens råd för att slippa inbrott

Polisen i Kalmar har analyserat hur bostadsinbrott i södra Kalmar län går till. Rådet för att slippa påhälsning? Haspa toalettfönstret ordentligt när du har vädrat, skaffa larm och lita mer på dina husdjur.

delningar

Kalmarpolisen har gått igenom och analyserat över 100 bostadsinbrott i kommunerna Kalmar, Nybro och Emmaboda. Inbrotten, som ägt rum i både lägenheter och villor, har inträffat från september 2015 till och med april i år.

Genomgången visar att inbrotten sker under alla dygnets timmar. Den visar även att det finns saker som du kan göra för att försvåra för tjuvarna. Exempel på åtgärder är att haspa fönstren ordentligt när du har vädrat, skaffa larm och lita mer på dina husdjur.

– Vanligaste vägen in för tjuven är genom ett fönster, ofta genom badrumsfönstret eller köksfönstret som man öppnar ofta och sedan inte haspar på med båda hasparna, säger kriminalinspektören Carlo Petersson som har genomfört studien.

– Ett riktigt bra larm är också att rekommendera. Då adderas stressfaktorn för tjuven som ofta får lämna utan det byte han egentligen ville åt.

Om du ska lämna din bostad under längre tid finns det ytterligare saker som man kan tänka på.

– Ha gärna en stark lampa tänd långt in i bostaden så tjuven inte vet om det är någon hemma eller inte. Eller kan man sätta en timer till en radio så den går igång.

Relaterade artiklar