I samarbete med annonsör

Här byggs Kalmars nya gröna stadsdel

Stadsdelen Linnéstaden kommer bland annat låta de boende odla sina egna grönsaker i växthus på gårdarna. Hållbarhet och miljö står i fokus.

delningar

Den nya stadsdelen Linnéstaden håller på att växa fram i Kalmar med attraktiva boendemiljöer för både unga och äldre. Förutom toppmoderna bostäder kommer området att innehålla mindre butiker, samhällsservice och ett vårdboende när det står klart.

Hållbarhet och miljöarbete har varit högt prioriterat och märks redan i bygget av stadsdelen.

– Vi har planerat att ha sedumtak på vissa byggnader och på så sätt fördröja dagvattnet. Dessutom är sedum finare att titta på än ett papptak om taket ligger lite lägre än kringliggande byggnader, säger Mattias Höglander, projektchef på Linnéstaden.

De gröna taken har bra miljöeffekter, lägre ljudbild och bidrar till en grönare stadsmiljö. På marken kommer kvarteren få odlingsbäddar och växthus som de boende kan nyttja för att odla sina egna grönsaker.

Man ser även över möjligheten att installera solceller på några av husen för att bidra till en hållbar elförsörjning och en stor del av de tänka parkeringsplatserna i garagen kommer förses med uttag för elbil.

– För oss har det varit en självklarhet att titta på hållbara lösningar på alla plan. En annan sak vi gör för att fördröja dagvattnet är att vi har skapat ett utjämningsmagasin i den intilliggande parken och på så sätt renar vi dagvattnet genom att det får filtreras genom växter och grönska innan det når recipienten, säger Mattias Höglander.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.