Laddar

Här kan du fira Alla helgons dag

Många kommer i dag att besöka kyrkogården för att minnas nära och kära. Musikandakt, elddans och välsignelse av gravarna är några av programpunkterna på Norra och Södra kyrkogården.

delningar

Tusentals ljus kommer under kvällen lysa vid många av Kalmars 13 000 gravar, samt vid minneslundarna. Men redan under förmiddagen börjar programpunkterna på Norra och Södra kyrkogården i form av musikandakter.

Det kommer sedan även att finnas möjlighet till kyrkogårdsvandringar och välsignelse av gravarna bland annat.

– All helgonahelgen är en stor helg där många besöker anhörigas och vänners gravar för att smycka ut dem och tända ljus. Det är en familjehögtid som också blivit något av en återvändarhelg, säger Birgitta Linåker som är trädgårdsingenjör vid Kalmar Pastorat.

Hon har haft sin tjänst i 31 år och märkt att Allhelgonafirandet blivit allt större år för år

– Det är fler människor som kommer till kyrkogårdarna och vi ser också hur utsmyckningarna på gravarna blir alltmer avancerade. Det är inte längre bara de vanliga kransarna utan många gör nu egna fantasifulla kreationer i exempelvis naturmaterial, säger hon.

Birgitta Linåker och hennes kolleger som arbetar med kyrkogårdarna vill att de ska vara en inbjudande plats för Kalmarborna.

– Just under allhelgonahelgen är det en underbar ljus och varm stämning på kyrkogårdarna, så att man nästan kan ta på den. Men även annars vill vi att kyrkogårdarna ska vara trygga och harmoniska gröna oaser som alla är välkomna att besöka.

Program för Alla helgons dag

Norra Kyrkogården:

10.00 Högmässa i Heliga korsets kyrka 14.00 Musikandakt i Skogssalen 15.00 Norra kapellet – Kyrkogårdsvandring 16.45 Samling vid Stora korset för välsignelse av gravarna 18.30 Musikandakt i Skogssalen

Södra kyrkogården:

10.00 Musikandakt Södra Kapellet 13.00 Musikandakt Södra Kapellet 15.00 Samling vid minneslunden 17.30 Elddans vid havet, Röda stugan

Hela helgens program finns på Svenska Kyrkans hemsida.