Laddar

Här vill de bygga det världsunika bostadsområdet

Köper mark av kommunen.

delningar

24Kalmar har tidigare skrivit om Smart Village Sweden som vill bygga ett världsunikt boendekoncept med en ”by” som genomsyras av hållbarhet. Konceptet går ut på att hålla allt så miljövänligt som möjligt och i ett första skede är tanken att uppföra 70-tal hushåll, plus ett antal gästboenden och gemensamma byggnader som samlingslokaler, café, restaurang, utbildningslokaler och kontorsmöjligheter.

Nu har Smart Village Sweden fått ja från kommunstyrelsen i Mörbylånga kommun till ett optionsavtal som innebär att de får köpa mark på totalt 6,7 hektar i Algutsrum. Det aktuella området är Enbärsvägen och norr om Törnbottenvägen i den sydöstra delen av Algutsrum. Priset för marken uppgår till 3,55 miljoner kronor.

– Nu räknar vi med att komma i gång med detaljplanarbete under våren och därefter ska bygglov gå igenom. Det är en lång process med arbetet fortskrider, säger Magnus Björkegren från Smart Village Sweden.

I en tidigare intervju med 24Kalmar uttryckte Jesper Danielsson, ordförande i föreningen, att Kalmar och Mörbylånga var de kommunerna där man kommit längst med projektet. Nu meddelar Magnus Björkegren att Öland ligger före i planeringen.

– Vi ska faktiskt hålla en presentation i Kalmar i eftermiddag (onsdag) och Johan Persson (kommunstyrelsens ordförande) kommer vara på plats. Hoppas att han blir nyfiken, så vi kan komma framåt med processen i Kalmar också, säger han.

Har ni lokaliserat några områden i Kalmar som kan vara intressanta? – Det är klart att vi haft våra egna funderingar och det kan bli mer konkret inom kort. Intresset för det här är oerhört stort.

När räknar ni med att kunna inviga området på Öland? – Om allt går i lås och inte stöter på alltför mycket motstånd, så hoppas vi på 2020-2021 någon gång.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.