Laddar

Hårda strider på liv och död ska locka besökare

I tre dagar kommer man kunna uppleva medeltiden, genom att bland annat lära sig stridsteknik och läkevård med örter på den historiska platsen.

delningar

Det kända utflyktsmålet Eketorps borg har återigen öppnat portarna för folk och fä. Den 14-16 juli kommer ett av deras mest omtyckta sommarevenemang ”Strid på Eketorp” att hållas, något som det har laddats mycket inför.

– Det är ett av våra återkommande evenemang som vi håller för att göra historien mer levande för besökarna. Guidningar är alltid bra, men det ger en annan känsla om man får se och göra själv, säger Gabriella Johansson från Kalmar länsmuseum som är en av borgcheferna.

Gabriella Johansson har planerat det hela. Hon berättar att man under dagarna bland annat kommer ha möjlighet att lära sig hur man strider med svärd och yxa, vilket de erfarna grupperna Malmö Historiska Fäktskola och Västgöta Hird ska demonstrera.

– Detta brukar absolut vara det mest populära. Det anpassas efter ålder så alla kan delta, barn som vuxna. Vi tycker det är viktigt att trycka på att det finns något att göra för alla, berättar borgchefen.

Om strider och bågskytte inte lockar så finns det brödbakning och man kan även få veta hur man botar kärlekssorg och dåligt minne, med hjälp av örter.

– Mina förväntningar är att besökarna ska känna att de är delaktiga och att de lär sig mycket. Alla är välkomna och det finns saker att göra för både vuxna och barn. Det är något som är viktigt, att det inte är bara barnaktiviteter eller bara vuxenaktiviteter, menar Gabriella Johansson.

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.