Laddar

Hashtaggen #metoo tar över internet: ”Tillsammans är vi starka”

Här berättar tre starka Kalmarkvinnor om varför hashtaggen är så viktig för dem.

delningar

Under gårdagen startade den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano hashtaggen #metoo där hon uppmanade kvinnor över hela världen att svara ”me too” på hennes tweet om de någonsin blivit sexuellt trakasserade eller överfallna. På bara några timmar hade hela världen hakat på och sociala medier fylls just nu av historier från modiga kvinnor som varit med om obehagliga händelser och som nu vågar berätta om det.

Sexuella övergrepp sker överallt och vem som helst kan bli ett offer. Inte helt förvånande kommer några av alla dessa röster också från Kalmar. En av de som länge varit öppen med sina erfarenheter är Julia Björknert. När hon var yngre var hon med om sexuella övergrepp av en manlig släkting.

– Det som har fått mig att posta inlägget för #metoo är saker jag har varit med om sedan jag var barn tills nu, i princip. Det har varit tafsanden i skolkorridoren, killar och män som tagit på mig eller hållit fast mig på krogen, sexuella övergrepp av bekanta, och även en våldtäkt av en ung man när jag själv var 20 år. Det är för många olika män, i olika åldrar, för att en ska kunna skylla det på ett ”monster i en skogsdunge”, säger Julia Björknert.

Liselotte Erndin Dahlberg berättar att hon, precis som många andra kvinnor, också utsatts för en mängd olika trakasserier.

– Främst i min ungdom men även om jag går på krogen i dag. Vid vissa tillfällen har jag satt ned foten rejält men andra gånger har jag helt enkelt inte vågat. När jag var ung fanns det någon föreställning om att det fick man ”ta” när man var kvinna. Jag var bland annat utsatt för våldtäktsförsök när jag liftade, en bil med både killar och tjejer. Jag kom undan men anmälde inte. I dag hade jag skrikit ut det över hela stan, berättar hon.

Hastaggen #metoo har blivit ett viralt fenomen och det går inte att öppna sina sociala medier utan att se en släkting, vän eller total främling öppna upp sig. Alexandra Durne utnyttjades också av en manlig släktning när hon var yngre. Som en del i hennes resa så har hon skapat en egen hashtag, #vågavälja, där hon vill att fler ska våga berätta om det de varit med om.

– #metoo minskar stigmat och skammen kring sexuella övergrepp. Genom att fler vågar välja att träda fram med sina berättelser skapas en gemenskap grundad i delade erfarenheter. Överlevare blir mindre ensamma och det är ofta lättare att stå för något tillsammans med andra. Hashtaggen skapar också diskussion och synliggör att sexuella övergrepp verkligen är ett samhällsproblem som kräver insatser – nu, säger hon.

Precis som Alexandra säger så håller Julia och Liselotte med om att det var självklart för dem att berätta då de inte vill att andra ska tro att de är ensamma eller att detta är isolerade händelser.

– Tillsammans är vi starka! Genom att tala öppet om det blir det klart vilket stort problem detta är och den som blir utsatt kan få hjälp och stöttning. Ingen ska behöva känna sig ensam när man utsätts för trakasserier. En öppenhet innebär förhoppningsvis att fler vågar säga stopp, säger Liselotte.

– Jag berättar också om det för att skjuta undan skulden och skammen från mig själv. Den hör ju inte hemma hos mig. Men det är svårt att tänka så, om en ska bära på allting helt själv. Dessutom vill jag uppmärksamma i vilken utsträckning saker som dessa sker, genom att berätta om mina egna erfarenheter. Hashtaggen behövs av just den anledningen, för att vi ska känna oss mindre ensamma och för att vi ska kunna uppmärksamma hur ofta detta sker och att det sker i så stor utsträckning, säger Julia.

Vad får det dig att känna när du ser den överallt? – Jag känner dels ilska, för att det är så sjukt många som är med om det, men också en känsla av revolution – att det kanske kan hända något av sådana här aktioner. Jag önskar dock att hashtaggen också kan leda till en hashtag för män, vilket det har gjort, även om det inte är i alls lika stor utsträckning. En hashtag som säger: jag har gjort detta, men jag har insett hur fel det var. #itwasme har några använt, #ididtoo har några andra valt. Där kan en berätta om hur en själv har betett sig illa och på så sätt visa på att det är ”vanliga” män(niskor) som begår liknande saker, eller berätta om när en själv kanske har varit den tysta iakttagaren. Ansvaret att förändra ska ju egentligen inte ligga på oss kvinnor, när det är vi som i störst utsträckning blir utsatta, säger Julia.

Förhoppningsvis kommer denna hashtag vara det genombrott som många väntat länge på. Kanske kommer förövare tänka ytterligare en gång innan de tror att det är okej att trycka ner en annan människa.

– Jag brukar sällan haka på trender med hashtags men detta är så viktigt. Ju fler kvinnor som vågar berätta att de utsatts, desto bättre. Inte minst är det viktigt för män att få se – så här ser vår verklighet ut. Och det gläder mig att se att så många män stöttar kampanjen. För de har lika stor skyldighet att sätta ned foten som vi. Det är Sverige 2017 och vi jobbar för jämlikhet. Dessa kräk till män behöver veta att ger de sig på EN kvinna – då kommer det att synas och höras, säger Liselotte.

– Jag tror att det här visar på omfattningen av problemet. Alla har vi hört talas om mörkertal men aldrig har vi sett dem så tydligt som nu. Vi kan inte blunda för detta, det måste bli ett genomslag, avslutar Alexandra.