Helena stod för otrolig bedrift: "Inget är omöjligt"

Helena Tinnert åkte vasaloppet utan stavar. Foto: Privat

Samlade in pengar till välgörenhet. "Superkul hela vägen".

delningar

Färjestadenbon Helena Tinnert har i flera år haft problem med axlar som gått ur led och har fått genomgå många operationer. Första helgen i mars gav hon sig på en tuff uppgift. Då åkte hon Vasaloppet utan stavar. Med 13 minuter kvar till Oxberg missade hon repet men hon hann ändå med att åka 6,2 mil. 

– I fjol körde jag Tjejvasan och det var första testet för att se hur långt det skulle gå att åka utan stavar. Då tänkte jag att det skulle nog gå att åka Vasaloppet. Det är viktigt för mig att visa att ingenting är omöjligt. 

Det var Helenas allra första Vasalopp.

– I efterhand har jag förstått att det var något utav de tuffaste förhållanden i mannaminne men då tänkte jag att det är nog så det är att åka Vasaloppet. Jag var inne i min bubbla och skulle åka förbi så många som möjligt. Det funkade fram till Evertsberg och sedan slutade det nästan att fungera. Höftpartiet, höftböjaren och ländryggen hade tagit rejält med stryk och jag började tappa fart och energi. Det var det som gjorde att jag missade repet så det var lite snopet. 

Trots att hon inte hann åka klart hela Vasaloppet hade Helena en bra dag.

– Det var jätteroligt och jag hade superkul hela vägen. Jag är otroligt nöjd att jag kunde åka sex mil utan stavar. Det handlade hela tiden om att ta sig framåt och att njuta av upplevelsen, säger Helena Tinnert. 

Till nästa år har Helena som mål att hon ska klara av hela Vasaloppet.

– I år stod vi längst bak i det sista ledet och det tog oss runt 40 minuter för att ta oss förbi de första 500 meterna. Jag ska köra ett seedningslopp till nästa år och kommer hänga på låset när anmälan öppnas, säger Helena.

I samband med Helenas vasaloppsåk samlades det även in pengar till fonden Helena & Pontus foundation med projektet WoMenscup skapad av Helena och hennes man.

– Syftet med fonden är att hjälpa flickor och unga kvinnor i Afrika att leda sig själva ur fattigdom. Vi startade därför upp WoMenscup som ska förse unga kvinnor med information och utbildning om mens och även förse de med menskoppar. Vi vill bringa någon form av medvetenhet att flickor missar sin skolgång på grund av mensen och så ska det inte vara, säger Helena. 

Dessutom skänkte Sportringen i Färjestaden 5 kronor till Helena & Pontus fond för varje sålt kvitto från söndagen den tredje mars till och med fredagen den åttonde mars.

Hur mycket pengar som samlades in till fonden är ännu inte uträknat.

– Det finns ingen summering än. Men det tickade på rätt bra, säger Helena.

FAKTA

Helena Tinnert

Ålder: 45 år

Bor: Färjestaden

Gör: Driver eget företag som handlar om utbildning kring de globala målen.

Intressen: mänskliga rättigheter och att skapa en bättre värld.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar