Hellberg redo för nya utmaningen: "Drömuppdrag"

Efter åtta år i styrelsen blir Jonas Hellberg ny ordförande i Kalmar läns museum.

delningar

Den 25 januari tillträdde Jonas Hellberg posten som ordförande i Kalmar läns museum. Bakom lämnade han sig flera framgångsrika år som chef över Vallens soppteater.

Han har suttit i styrelsen i åtta år och när han fick frågan om att bli ordförande tog det inte lång tid innan han svarade ja.

– Det här är ett drömuppdrag för en person som gillar kultur och historia. Jag är väldigt imponerad över det arbete som bedrivs här. Jag har varit här mycket med mina barn och alltid när vi har gäster som kommer utifrån så ingår det ett besök på muséet och Kronanutställningen, säger Jonas.

Som ordförande kommer Jonas att leda styrelsens arbete som består av politiker från regionen samt representanter från länets hembygdsföreningar. Det handlar att stödja verksamheten och att fatta rätt beslut som rör ekonomi och verksamhetsplanering, men också att föra en daglig dialog med museichefen Örjan Molander.

– Allmänheten kanske ser muséet som en mötesplats där man lär sig saker, tittar på saker och äter i vår restaurang. Men egentligen är det så mycket större. Vi möter till exempel barn från länet nästan varje dag där man gör tidsresor och dylikt. Verksamheten är så mycket större än bara utställningsverksamheten.

Hur kände du när du fick frågan?

– Jag blev väldigt glad och jag kände att det passade bra för mig just nu också att jag är regionspolitiker på heltid och det här uppdraget gör att jag kan lägga mkt tid på det och jag kommer att göra det. Mitt mål är att jag ska vara synlig i verksamheten.

– Jag har bland annat bjudit in mig till alla enheter, jag besöker gärna utgrävningar och jag ska försöka åka ut på när de dyker på Kronan i sommar, jag vill vara synlig och delta så mycket som det bara går.

Ambitionsnivån är högt satt och målet är att nå 123 000 besökare per år till 2020. Det ska nås genom flera intressanta utställningar och inte minst satsningar på Kronanuställningen och utställningen om Stormaktstiden.

– Tanken är att vi just utställningarna om Regalskeppet Kronan och Stormaktstiden ska synas ännu mer gällande marknadsföring och sett till innehåll.

Han hoppas dessutom kunna få till en basutställning om såväl Kalmar läns historia som Kalmar stads historia.

– Det är något som Örjan och hans medarbetare gärna vill genomföra.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar