Henrik Brovell om att leda Ironman: "Skönt att fokusera på en sak"

. - Foto: Mattis Andersson

I flera år har han arbetat med Ironman Kalmar, nu är han chef och heltidsanställd av det multinationella företaget.

delningar

Det är mars månad och fem månader kvar tills den stora dagen då Ironman Kalmar går av stapeln för åttonde året i rad. Henrik Brovell har börjat bli varm i kläderna i sin nya roll som Managing director för Ironman Sweden. När 24Kalmar besöker Ironmans kontor på Skeppsbrogatan med utsikt över hela Ironmansimningen är det förhållandevis väldigt lugnt.

– Det är en fantastisk lokal. Vi har en bra utsikt härifrån, men när det är dags, då har vi lite annat för oss än att sitta här, säger Henrik med ett leende på läpparna.

I fönstret ligger medaljer från olika Ironmantävlingar. Det är ett kontor som verkligen andas triathlon och Ironman som den aktiva Henrik sitter på. Med både familj och ett eget intresse i att träna tycker han att lösningen med ett jobb på Ironman var idealiskt istället för att kombinera heltidsjobb med den dåvarande rollen som Race director för Ironman Kalmar.

– Tidigare har jag jobbat 100 procent och haft Ironman vid sidan av. Det känns skönt att bara kunna fokusera på en sak. Tidigare har jag bränt mycket semestrar, helger och kvällar. Nu är det helt annorlunda förutsättningar för mig med både träningen och familjen, jag har ju små barn också, säger Henrik.

Henriks nya arbetsdagar är extremt olika. Hans ansvarsområden är väldigt brett med en mängd olika sysslor. Under vintern blir det mycket planering.

– Det är olika från dag till dag. Det började med mycket resande, men det finns inga vanliga arbetsdagar. Det är allt från möten med leverantörer till sponsorer och interna arbetsmöten. Kring själva eventet är det mycket planering och dokumentation. Vi samarbetar också globalt i olika affärsområden där vi ingår med Europa och Mellanöstern, förklarar Brovell.

I affärsområdet finns också olika regioner där samarbeten går ännu djupare. Ironman Kalmar och Jönköping tillhör en region som täcker norra Europa. Det sitter anställda i Kalmar och Köpenhamn. Tillsammans med det danska kontoret har man veckomöten och hjälper varandra med planering och utbyter erfarenheter.

– Även under tävlingarna hjälper vi varandra med support. Det kan till exempel vara att jag åker upp till Haugesund och hjälper dem vid tävlingen där, menar Brovell.

Runt om Kalmar och Sverige finns det olika Ironmantävlingar. Det finns två i Sverige, en i Tallinn, Finland, Norge och inte minst i Köpenhamn som årligen går dagen efter Kalmar. Bara veckorna innan går det även en stor Ironman i Hamburg. Trots tävlingarna som ligger tätt inpå varandra så känner man inte att de konkurrerar ut varandra.

– När Ironman köpte upp tävlingen i Köpenhamn var man orolig att den, Kalmars eller Hamburgs skulle få problem. Men de klarar sig hela tiden, säger Brovell.

När Brovell nu klivit in som ansvarig för Ironman i Sverige så har han fått en fullt fungerande tävling som andas succé varje år. Så sent som för en vecka sedan hyllades tävlingen internt när priser delades ut inom Ironman.

– Vi jobbar hela tiden med småjusteringar. Vi får ju fantastiska betyg varje år så man får vara lite försiktig med vad man ändrar. Man kan inte ändra något bara för att. Men vi läser utvärderingar från tävlingen väldigt, väldigt noga. Just nu arbetar vi för att kunna attrahera publiken bättre, säger Henrik.

Runt Ironman finns det en projektgrupp med 20 personer som arbetar ideellt. De kommer från olika föreningar i området. De har olika ansvarsområden under tävlingen och de arbetar också i viss mån året runt.

– De jobbar med planering och packning och liknande inför tävlingen för att sedan styra det under tävlingen. Utan det gänget och deras rutiner, kunskap och engagemang hade vi aldrig rott detta i land. Det fungerar verkligen suveränt bra. De har en stor erfarenhet, många kör också Ironman själva. För några år sedan räknade vi på det och fick det till att de själva tillsammans har över 100 genomförda Ironmantävlingar. Det har princip varit samma gäng sen starten, säger Brovell som är märkbart nöjd med det team han har till förfogande i Kalmar.

FAKTA

Henrik Brovell:

Ålder: 40 år

Bor: I Kalmar men är född i Malmö

Familj: Frun Anna, två döttrar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar