”Högt IQ är inte samma som att vara smart”

Den 30 september anordnas Mensas IQ-test för första gången någonsin i Kalmar och testledaren Pontus Eriksson hoppas få se många Kalmarbor på plats.

delningar

Mensa har för få medlemmar i Kalmar! Det tycker åtminstone Pontus Eriksson som är Mensa-medlem och en av initiativtagarna till att Kalmar nu, för första gången, ska få stå värd för Mensas IQ-test. Första provtillfället den 30 september är redan fullbokat men man räknar med att ha testen löpande vi flera tillfällen.

– Jag tycker så många som möjligt ska göra det. Det är en kul grej där man får veta vart man ligger IQ-mässigt. Man kan sedan få tips och idéer från oss oavsett vilken nivå man ligger på, testledaren Pontus.

Pontus vill dock framhålla att ha ett högt IQ och att vara smart är två skilda saker.

– IQ är mer av en egenskap som inte går att ta på. Det är hur man sedan använder sitt IQ som avgör om man är smart. Det finns de som inte har högt IQ som är väldigt smarta och åstadkommer en hel del bra saker genom att de har lärt sig saker, säger han.

Gränsen för att bli medlem i Mensa är att få över 131 på Wechsler skalan eller att man är bland dom översta två procenten på intelligensskalan. Pontus gjorde testet själv för två år sedan fick han 135+, vilket är det högsta man kan mäta med testet.

– Jag hoppas att vårt medlemsantal kan öka lite grann. Det skulle innebär att vi kan anordna fler föreläsningar och aktiviteter, både för medlemmar och ickemedlemmar föreläsningar och olika aktiviteter, för att få lära oss mer om intelligens, studietekniker eller vad det kan vara. Vi vill hålla en öppen miljö och främja mänsklig intelligens i alla former, avslutar Pontus.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.