Hon kampanjar för att ön ska slås samman: "Starkare Öland"

Carina Adolfsson Elgestam (S). - Foto: Tilda Eriksson

Här är ja-sidans argument till varför Öland ska bli en kommun.

delningar

Nu börjar det närma sig folkomröstning om Öland ska slås samman till en kommun eller behålla sina nuvarande organisationer. Carina Adolfsson Elgestam (S), Mörbylånga kommun, är en av företrädarna för ja-sidan och hon ser många fördelar med Öland som en kommun.

– Öland blir en starkare kommun med ett större befolkningsunderlag på 25 000 invånare. Det blir en starkare ekonomi och ett starkt Öland. Vi kan tala med en röst oavsett om det gäller regionalt eller nationellt, säger Carina Adolfsson Elgestam.

Ja-sidan trycker även på att Öland blir attraktivare.

– Öland kommer att bli attraktivare när det gäller att rekrytera personal till kommunen men det gäller också för företagen och företagsetableringen. Med en större kommun blir man mer attraktiv, säger Carina.

Turismnäringen och jordbruket blir också starkare enligt ja-sidan.

– Båda kommunerna får ofta kritik om att man inte får lika behandling inom turismnäringen och jordbruket. Detta är något vi kommer förbi om vi slår ihop oss, säger Carina.

Enligt Carina behöver ölänningarna inte vara oroliga över vad som kommer hända med demokratin om Ölands kommuner slås ihop.

– Det kommer ju bli ett kommunfullmäktige som kommer att fatta beslut för hela Öland. Hur kommunen ska organisera sig med styrelser och nämnder är något som man kommer föra samtal och förhandla om. En dialog kommer att föras med fackföreningar om hur personalen ska fördelas i kommunen. Hur man på bästa sätt organiserar de tjänstemän som finns och bland annat de som jobbar inom vård och omsorg, säger Carina.

Folkomröstningen är på söndag den 26 maj och under veckan kommer ja-sägarna att befinna sig på offentliga platser.

– Vi kommer att synas ute på platser där folk rör sig och på olika sätt i Mörbylånga, Färjestaden och Borgholm. Det kommer bli i kombination med EU-valet eftersom det är på söndag också och alla partier kommer att kampanja för båda sakerna. Alla partier har ju både ja- och nejsägare och då kan man gå och prata med de partier man som väljare har trovärdighet för, säger Carina.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar