Hon lämnar sitt toppjobb i EU: "Spännande med något nytt"

Anna Hedh (S) (mitten), vid ett besök i Emmaboda för en månad sedan. - Foto: Privat - Foto: Privat

Anna Hedh (S) har varit trogen sin tjänst i snart femton år.

delningar

Anna Hedh (S) blev invald som EU-parlamentariker år 2004. Hon har nu tagit beslutet att inte ställa upp vid vårens EU-val och sluta som parlamentariker.

– Jag har arbetat mycket med tuffa frågor som människohandel, droghandel, jämställdhet och flyktingpolitik. Jag har varit sunt kritisk till EU hela tiden och velat att de ska fokusera mer på människorna än på handeln , säger Anna Hedh(S).

Tiden som EU-parlamentariker har fått Anna att inse att det går att påverka saker till det bättre. 

– Från början trodde jag inte att jag kunde påverka så mycket som jag kunde. Det har varit häftigt att se att jag kan påverka och förändra saker till det bättre. Jag har jobbat med frågor som är viktiga för mig, som jämställdhet och människors lika värde. 

Stundtals har det även varit en tuff tid som parlamentariker.

– För fem år sedan började de högerextrema vindarna att blåsa och hela politiska kartan ritades om och många frågor har gått bakåt. Homosexuella blir trampade på fötterna och jag får slåss för deras rättigheter. Det är inte alltid lätt men det är glädjande att nå framgångar. Vid flyktingkrisen försökte vi hitta lösningar utan att folk skulle behöva dö ute på Medelhavet. 

Anna har varit trogen sin tjänst i snart femton års tid och nu är det dags för henne att tacka för sig.

– Det har varit en lång process och ett svårt beslut att ta och jag har känt att jag haft mer att ge. Men det har varit en lång tid och sliter hårt på en. Jag har arbetat mer än 100 timmar i veckan och har fått sätta familj och allt socialt åt sidan. Det tog ett tag att landa i det beslutet men det har jag gjort nu och det känns väldigt skönt. Jag kan ge mer hemma i Sverige och hoppas jag kan hitta något att förändra med mina erfarenheter och kunskaper, säger Anna Hedh. 

Anna kommer att sitta kvar i EU-parlamentet fram tills juli 2019 och sedan är framtiden oviss. 

– Jag vet inte alls vad som väntar mig men det är lite spännande att också göra något nytt. Jag kommer fortsätta jobba som vigselförrättare i Kalmar och kanske arbeta som lokalpolitiker. Det är viktigt att jag är aktiv i partiet, säger Anna Hedh (S).

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar