Hon säljer smycken – skänker till UNICEF

UF-eleven importerar och säljer smycken. "Mitt budskap är att hjälpa till".

delningar

Helia Roofpanah går andra året på Stagneliusskolan och hon läser ekonomi med inriktning juridik. Som en del av undervisningen har hon valt att lägga till entreprenörskap, en kurs där man som elev för möjlighet att driva ett UF-företag.

Helia funderade ett tag på vad hon ville starta. Men till slut kom hon på idén till Banoo UF. Ett företag som säljer handgjorda smycken som tillverkas av iranska kvinnor och som sedan importeras till Sverige. Förpackningarna gör hon själv av insamlat tidningspapper – för att minska användandet av papper.

– Mitt budskap är att hjälpa till små företag i fattigare länder. Jag har stor passion och brinner för hållbarhet och jämställdhet, men jag brinner också för smycken och mode så jag tyckte helt enkelt att det skulle passa perfekt om jag tog in båda delarna, säger Helia.

Efter mycket pappersarbete inledningsvis var det äntligen dags att börja sälja sina produkter. Hittills under UF-året har Helia hunnit med att sälja på Skälby marknad, Giraffen och på Stagneliusskolans mässa.

– På Giraffen hade jag väl ingen superbra plats, men på både Skälby och Staggmässan gick det jättebra. Sen har jag sålt lite på internet, vilket egentligen är det jag vill göra, men det är svårt att nå ut till många.

En del av vinsten kommer Helia att skänka till UNICEF, en organisation som hon dessutom volontärarbetar för.

– Det finns tre aspekter av hållbarhet, sociala, ekonomiska och miljömässiga. Så den ekonomiska delen ville jag göra något för. Därför går 15 kronor från varje såld produkt oavkortat till UNICEF.

Hur har dina smycken och ditt välgörenhetstänk tagits emot?

– Ganska bra. Men den största anledningen till att folk köper smyckena är för att de tycker att de är fina. Sen är det till min fördel att jag skänker en del av vinsten till välgörande ändamål.

Men att tjäna massa pengar, är inte huvudmålet med UF-företaget för Helia, trots att det finns en ambition om att fortsätta med UF-företaget, även när kursen är slut.

– Att driva företag är det bästa som finns. Det är spännande, men också lite stressigt. Dessutom är det en jättestor utmaning. Det är inte så kostsamt att driva det här. Har man en restaurang så måste du tjäna pengar för att betala hyran, men när du har ett så litet företag som jag har, så räcker det med en dator. Men det bästa är att man lär sig jättemycket.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar