Hon tar kampen för ett jämställt samhälle: "Jag vill våga utmana"

Möt en av Kalmars powerwomen, Linda Petersson, vd på Telin Rekrytering. "Vi är inte där vi borde vara, det finns mer jobb att göra".

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

På fredagen uppmärksammas den internationella kvinnodagen världen över där fokus ligger på ojämställdhet och kvinnors situation världen över. Rekryteringsbolaget Telin Rekrytering drivs av Linda Petersson och för henne ligger jämställdhetsfrågorna varmt om hjärtat.

– Den internationella kvinnodagen är en jätteviktig dag och jag är faktiskt lite sorgsen över att den behöver finnas, att vi inte har kommit längre. Det är snart 2020 Dock finns det undersökningar som visar hur vi ligger till i Sverige jämfört med andra länder. Enligt en ny studie från Världsbanken är Sverige ett av sex länder i världen som anses jämställt på arbetsmarknaden.  Men vi är inte där vi borde vara, det finns mer jobb att göra, säger Linda.

– Det kan göra att man känner sig lite nedslagen ibland. Men jag vill vara en inspiratör och jag tror att Sverige kan vara det för resten av världen.

För Linda har det aldrig varit en tvekan om att alla ska ha samma möjligheter och det har aldrig funnits någonting som har varit för tufft för att ta henne dit där hon är idag.

– Jag funderar inte på vad jag är. Jobbmässigt har jag alltid velat göra min grej och när jag stöter på patrull eller motstånd för att jag är tjej så tänker jag på hur jag ska ta emot det och om jag kan ta tillfället i akt att informera hur den upplevdes eller vad man hade kunnat säga istället.

– Jag tycker inte att man behöver ta fram näbbar och klor och gapa och skrika. Egentligen handlar mycket bara om okunskap.

För väldigt många upplevs du som en "powerwoman", vad känner du när du hör det?

– Det känns konstigt faktiskt, jag är så inne i det jag gör här om dagarna som är kul, det tar hela min vakna tid mer eller mindre. Men när jag hör eller läser det från olika håll så blir jag nästan tårögd. Men det är inte så att jag vaknar på morgonen och tänker att jag är en powerwoman, men det handlar om att jag alltid vill göra mitt bästa, vara en förebild med fair play, mod, guts och allt det där.

– Jag vill våga utmana, men aldrig skada någon. Jag puttar på gamla traditioner och ideal och ifrågasätter hela tiden. Hur kan man göra saker och ting bättre, och hur upplevs det här?

Gänget på Telin Rekrytering.

Sedan slutet av november har Telin Rekrytering börjat med att jobba sex timmar om dagen istället för åtta. Linda och Terése S Carlstedt satte sig tidigt ned och började diskutera hur de skulle få mer balans i sina liv. De är båda mammor, kvinnor, mitt i karriären och hade hoppat av trygga fasta anställningar för att skapa något nytt.

– Det går galet bra att bara jobba sex timmar om dagen, tänk vad saker och ting kan funka om man bara vågar. Det är precis en sådan grej som jag menar. Vi hade inte någon att rådfråga utan det var bara vi. Nu fick vi sätta upp riktlinjer på hur vi ville att vårt arbete skulle kännas och vara. Och redan där fanns tanken om balans. Hur man skulle kunna kombinera ett professionellt affärsliv och yrkesliv, vi var mammor, fruar och hade aktiva familjeliv.

Hur arbetar ni med jämställdhetsfrågor?

– Vi jobbar väldigt mycket med våra värderingar, hur vi är mot varandra. Det är många som har åsikter, tankar och förutfattade meningar om att kvinnor inte jobbar så bra ihop och det kallas både det ena och andra. Men det har vi aldrig upplevt här. Det handlar om värderingar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.