Laddar

Hon vill få Kalmarborna att göra ekologiska val: ”Folk blir mer medvetna”

För sju månader förverkligade Karin Engelholm en dröm när hon tog över butiken Leva Reko på Esplanden. "Gensvaret har varit väldigt positivt. Det får mig att känna att jag har valt rätt".

delningar

När jag stiger in i butiken möts jag genast av det fräscha, öppna vita rummet med hyllor fyllda av choklad och teer i färgsprakande förpackningar på vänstra sidan. På högra sidan finns second hand-avdelningen och på galgarna där hänger barnkläder i olika storlekar.

Det är tidig förmiddag och solen strålar på Kalmars himmel när jag besöker den lilla butiken Leva RekoEsplanaden som säljer naturvänliga varor.

– Jag hade med mig idén om en ekologisk butik från Örebro när vi flyttade därifrån, och trodde inte att det fanns i Kalmar, men så upptäckte jag att denna butik, med samma inriktning, både fanns och var till salu. Jag kommer ursprungligen från Öland och vi flyttade tillbaka till mina rötter så att säga, säger Karin Engelholm.

Frustrationen efter att behöva leta så mycket väckte tankar om en egen butik som sålde de produkter hon själv saknade.

Karin säger att butiken främst riktar sig mot barn och deras föräldrar. När hennes eget barn var litet ville hon kunna köpa ekologiska och giftfria produkter, men dessa var väldigt svåra att hitta om man inte letade noga eller köpte dem på nätet.

– Eftersom det var precis en sådan här butik jag ville starta tog jag över den istället och efter renovering och storsatsning känns det som att det är min egen butik, säger hon med ett stolt leende.

Den ekonomiska risken var hon medveten om, men längtan efter att få förverkliga sin dröm var starkare och Karin kände att det var värt att investera både tid och pengar.

Anledningen att butikens varor ska vara ekologiska är för att detta är bättre för miljön, vilket är grundtanken i Karins butik. Processen i tillverkningen är helt annorlunda och inom klädbranschen är det till exempel stor skillnad på om man köper kläder från stora kedjor eller om man köper miljömärkta kläder, både för arbetarnas villkor och om kemikalier används.

Kläderna Karin säljer i sin butik kommer från tillverkare som tar ansvar både socialt och miljömässigt.

– Jag tror att folk håller på att bli mer medvetna om ekologiska produkters fördelar. Framför allt på sociala medier märks det att det blir mer och mer populärt. Om varorna då är lättillgängliga kan fler människor göra bra val.

Karin är egentligen är utbildad beteendevetare och jobbade som projektledare inom ett kommun- och EU-projekt. Detta ledde till ett utmattningssyndrom och under tiden hon var sjuk kände hon en stark längtan efter något eget, där hon kunde få utlopp för sin kreativitet.

–Det svåraste innan och när jag öppnade butiken var att jag inte hade någon trygghet i mig själv, jag undrade om jag klarade av att driva ett företag. Jag hade ingen erfarenhet men tanken att driva en butik kändes bra. Så jag tänkte att jag skulle köra så det ryker.

Efter att ha tagit över butiken renoverade hon för att få rummet mer ljust och öppet. Hon sålde även en del av matvarorna som fanns eftersom utbudet av mat oftast redan finns i stora matbutiker och hon behöver ett unikt utbud för att locka kunder. Nu finns det istället fler giftfria produkter till köket.

– Gensvaret har varit väldigt positivt. Stammisar kommer och peppar och sprider härlig energi, det är väldigt värdefullt för mig. Det får mig att känna att jag har valt rätt.

I framtiden har Karin planer på att anställa intresserad personal och att utveckla butiken. Innan Leva Reko öppnade fanns mycket osäkerhet, bland annat för att människor i hennes närhet uttryckte oro för hur det skulle gå.

–Jag tycker att man ska lyssna på sig själv och våga genomföra något. Med mig var det ju helt galet, jag visste ingenting om hur man driver ett företag. Jag fick dock hjälp av boken Du är fullkomlig av Irma Alm.

Det sista hon säger är att man kan förändra sitt liv genom sina tankar. Om man bara vågar så kan man åstadkomma vad man vill.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.