Hotellsatsning får grönt ljus: "Fantastiskt bra"

Efter mycket motstånd har man äntligen fått ett bra besked.

delningar

I mitten av september 2018 antog Borgholms kommun detaljplanen för Ekerums stora hotellsatsning. Men detaljplanen överklagades av en privatperson till mark- och miljödomstolen i slutet av oktober.

I förra veckan meddelade mark- och miljödomstolen att de har avslagit denna privatpersons överklagan och godkänt detaljplanen.

Magnus Lagerlöf, vd, Ekerum.

– Det känns fantastiskt bra. Det var en jättebra och viktig dom utan tvekan. Den var väldigt detaljerad och hanterar många aspekter i utslaget. Jag har hållit på med den här detaljplanen i åtta år så det går inte att ropa hej tills den vinner laga kraft och inte går att överklaga mer. Hade vi inte haft den här långa vägen fram hit så hade vi nog korkat upp en flaska, säger Magnus Lagerlöf, vd för Ekerum Resort.

Domen går dock att överklaga till en överdomstol innan den 14 juni.

– Jag utgår ifrån att den kommer att överklagas igen. Ibland är det lite för lätt att överklaga saker. Men det är ett antal kriterier som måste uppfyllas för att man ska kunna överklaga och vi får se om nästa domstol kommer att ta upp det här, säger Magnus.

Om ingen överklagar kan ett nytt hotell byggas upp med plats för 200 rum och kongressmöjligheter för 400 personer. Dessutom ska det bli nytt spa, bad och ett museum vid namn - Ölands historiska museum.

– Museet är ett projekt som har tagits fram av länsstyrelsen och tanken är att samla Ölands historik på en plats med tre huvudspår. Det ena är vrakriket och den andra är alla guldskatter som har hittats på Öland och som förvaras i Stockholm just nu. I bästa fall kan det komma tillbaka till Öland och visas upp här istället. Den tredje delen är vårt världsarv som ska visas upp i miniatyr för att öka förståelsen och locka fler besökare till stora alvaret på södra Öland. Vi har några operativa frågor kvar, säger Magnus Lagerlöf.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar