Laddar

Hundratals fridlysta orkidéer uppgrävda på Öland

I byn Övra Ålebäck i Gårdby socken på Öland har en märklig stöld upptäckts. Någon eller några har grävt upp hundratals fridlysta orkidéer av arten Adam och Eva. "Det var en förfärlig syn", säger en av markägarna om upptäckten.

delningar

Normalt sätt fylls sjömarkerna vid byn Övra ÅlebäckÖland med orkidéer av arten Adam och Eva på vårkanten. Så även det här året. Men på tisdagen hade någon eller några olovligen grävt upp hundratals plantor av de vackra blommorna och kvar i marken fanns endast svarta hål som vittnade om en märklig och udda stöld av de fridlysta orkidéerna.

– Det var min hustru som gjorde upptäckten och det var en förfärlig syn. Det fanns inga orkidéer kvar utan bara hundratals med hål i marken. Det är många som brukar komma hit och titta så det känns väldigt tråkigt. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger en av markägarna.

Adam och Eva är en orkidé som är sällsynt i övriga landet men är däremot vanlig på Öland där beståndet är starkt. Den fridlysta orkidén trivs i naturbetesmarker och de växer oftast tillsammans. Den annorlunda stölden förbyllar ordföranden i Ölands botaniska förening då orkidén är väldigt svår att plantera om någon annanstans.

– Jag tror att det är för kommersiellt syfte, att någon vill tjäna pengar på blommorna. Orkidéerna är väldigt attraktiva men även extremt känsliga. Det krävs en speciellt miljö, likt den på Öland, för att den ska kunna växa och den kan inte planteras om i en vanlig trädgård exempelvis. Då dör de direkt, säger Ulla-Britt Andersson, ordförande i Ölands botaniska förening.

Återväxten för den fridlysta orkidén är ingen snabb process och det kan ta lång tid innan det återigen växer orkidéer på de unika markerna i Övra Ålebäck.

– I värsta fall kan det dröja ända upp till 30 år innan det ser likadant ut på platsen där orkidéerna stod. Nu gäller det att sköta marken precis på samma vis som innan, så får vi hoppas att orkidéerna hittar tillbaka.