Skolan förvandlas till lilla Japan - Nyheter i Kalmar - 24 timmar om dygnet - Helt gratis!

Laddar

Skolan förvandlas till lilla Japan

Kalmarkonventet Fairycon växer så det knakar – i år drar evenemanget 300 unga som brinner för östasiatisk kultur och serier.

delningar

Östasien-konventet Fairycon går av stapeln för sjätte året i rad. Och det växer så det knakar.

Det som började med ett fåtal entusiaster som samlades på stadsbiblioteket och dåvarande John Bauerskolan i Kalmar har växt till ett tre dagars-konvent med ett trettiotal programpunkter – allt med fokus på japanska manga/anime-serier, mode, musik, fan-kultur och ambitiösa utklädnader (så kallad cosplay).

– I år har vi höjt standarden på cosplay-tävlingen, och har tagit in externa domare. Det handlar inte bara om att efterlikna karaktären så mycket som möjligt utan också hantverket, att man sytt sin kostym väl och har ett bra performance, berättar Erik Haneklou, arrangör.

Inom konventskulturen finns många subkulturer och serier, säger han. På senare år har även en del västerländska populära serier, som Vampire Diaries och Game of Thrones, börjar smyga sin in den annars så dominerande östasiatiska temat i konventen.

Målsättningen är att Fairycon i Kalmar ska präglas av mångfald och en myriad av olika typer av aktiviteter för alla.

– Det man har gemensamt är att man hänger mycket på samma forum på nätet. Men sen är det olika. Vissa är här för att spela tv-spel med sina vänner, vissa går på föreläsningar och andra deltar i cosplaytävlingar. För en del är konventet nog bara ett bra tillfälle att sätta på sig dräkten och träffa andra med samma intresse, säger Erik Haneklou.

På fredagsmorgonen lägger arrangörerna sista handen vid evenemanget. Foto- och bandansvariga Nathalie Cedergren lyser upp med sitt lila hår där hon går genom Jenny Nyströmsskolans korridorer – snart får hon sällskap av fler utklädda japan- och seriefans.

– I dag har jag på mig ”Pastel Goth”-stilen i pastellfärger med lite svarta inslag, och i morgon blir det ”Lolita”, som inspireras mycket av barocken och rokoko, med mycket tyllkjolar. Sista dagen tänkte jag ha något med ledigt, ”Kawaii”-stilen som är mer gullig, berättar hon.

Till Sveriges största konvent, Närcon i Linköping, kom det 8500 besökare i somras, och stora cosplaytävlingen sändes i SVT och finsk tv. Det stadigt ökade intresset påverkar också Kalmar. I år har 300 personer köpt biljett till årets Fairycon.

– Det har skett en normalisering, det är inte längre bara den stereotypa nörden som håller på med det här. Jättemånga tittar på Anime och en K-popartist som Psi (med låten ”Gangnam Style”, reds. anm.) är mainstream nu. Ju mer som syns desto större blir konventen, säger Erik Haneklou.

DET HÄNDER PÅ FAIRYCON – ETT AXPLOCK..

Cosplaytävling med hedersgästen Aleatha Cosplay

Konsert med Stockholmsbandet Uredai, som spelar melodisk metalcore ned asiatiska influenser

Fototävling med mobilkameror

Workshop i kroppssmink med Emi Lundell

Fanfiction-workshop. Skriv fristående fortsättningar på din favoritserie.

Speedrunning-uppvisning. Speedrunning är när man i ett spel ska klara ett mål eller hela spelet på kortast möjliga tid.

DJ-uppvisning av Baron von Fish som spelar koreansk K-pop och japansk J-pop.

Föreläsning: Hur är det att studera i Japan?

Animéradion, Sveriges största podcast om anime, sänder live.

Relaterade artiklar