Laddar

I helgen minns vi våra avlidna

Tusentals ljus kommer att brinna på Kalmars kyrkogårdar när anhöriga minns de nära och kära som inte finns kvar. "Allhelgonafirandet handlar om livet, tiden och döden.", säger prästen Christer Munther.

delningar

På lördag är det Alla helgons dag, en kristen högtid som firas till helgons och martyrers ära. De flesta högtidhåller den dock genom att tända ljus på nära och käras gravar.

– Just den traditionen har inte så gammal historia, det började vi göra i Sverige på 1920-30-talet. Men den speglar ett viktigt behov som vi människor har, att minnas våra avlidna vänner och anhöriga och sätta allt i ett sammanhang, säger Christer Munther som är präst i Domkyrkan i Kalmar.

Han möter ofta människor på kyrkogården på Alla helgons dag som han tidigare träffat i samband med begravningar.

– En del är i den mörkare fasen i sin sorg medan andra börjat kunnat se någon reflektion av ljus och en väg framåt i sina liv. Allhelgonafirandet handlar om livet, tiden och döden som är frågor som vi alla kommer i kontakt med, säger Christer Munther.

Vad är det kristna budskapet i Allhelgonafirandet?

– Döden är livets slut, men inte tidens slut. Och änglarna sade att vi inte ska vara rädda. Det är inte det lättaste alla gånger, men det är änglarnas budskap.