Laddar

ICA-handlaren: ”I kronor blir det ungefär två miljoner”

Bygget med nya E22 har slagit hårt mot handlarna i Smedby.

delningar

Den 1 maj förra året stängdes avfarten från Karlsrorondellen till Smedby i samband med arbetet med nya E22. I söndags öppnades vägen till Smedby återigen upp och om tre veckor tas även körfältet från Smedby i bruk. En efterlängtad händelse – inte minst för ortens handlare.

– Det känns jättebra! Även om vi inte har någon direkt genomtrafik här vill vi hitta tillbaka till de kunder som nu har funnit andra butiker, säger Tony Borgryd som har drivit ICA supermarket i Smedby i 22 år.

Enligt Borgryd är det främst kunder som bor på Boholmarna och Rinkabyholm som har försvunnit.

– Det första året som det var stängt kände vi av det. Vi tappade mellan fem och tio procent i omsättning. I kronor blir det ungefär två miljoner, säger Borgryd.

Redan i våras vände den negativa trenden och butiken började återhämta sig.

– Det är fortfarande inte uppe på samma nivåer som innan vägen stängdes men vi hoppas att få tillbaka det sista nu när den öppnas, säger Borgryd.

Har du tvingats skära ner på personal? 

– Egentligen skulle vi behövt att gå ner på folk, men när jag pratade med de ansvariga för bygget sa de först att vägen skulle öppnas den 1 januari, så då tänkte jag att vi håller ut och kör. Sedan sa de samma sak igen fast att den skulle öppnas upp 1 maj, så då höll vi ut lite till. Den senaste gången jag grät ut hos dem sa de 1 september. De har börjat måla strecken på nya vägen så nu måste det vara nära, säger Borgryd och skrattar.

– Jag försöker inte stoppa någon utveckling och jag förstår att man måste gilla läget. Men allt som har berört vägen har jag försökt att förtränga, avslutar Borgryd.

 

 

Relaterade artiklar