Laddar

Idol-coach vill hitta talang i Kalmar: ”Många vågar inte uppträda”

Drömmer du om att bli artist eller låtskrivare men har aldrig vågat ta steget? Då ska du gå på audition inför Idol-coachen Susanne Bertlin på lördag.

delningar

Imorgon, lördag, kommer artistcoachen Susanne Bertlin till Kalmar för att hålla i en workshop och audition för Kalmars talanger. För många är hon troligtvis mest känd som röstcoach i TV4-programmet Idol men i Kalmar kommer hon att samarbeta med musikkollektivet Garden 12 och musikstudion Volt för att lyfta fram nya artister.

– Garden 12 är ett gäng producenter och låtskrivare från Kalmar som har gått ihop och har massor av låtar och musik. De behöver personer som är duktiga på att sjunga och några av låtarna behöver text så man söker även efter kreativa människor. Den här auditionen handlar om att få upp ögonen för folk som de kan ha nytta av, säger Susanne Bertlin.

De som kommer för att göra en audition behöver inte vara nervösa för att få höra några negativa ord, snarare tvärtom.

– Det finns så många som har fantastiska röster men som aldrig vågar uppträda. Och alla som kan sjunga är inte alltid artister men de kan använda sina röster till andra saker, till exempel att sjunga in demos. Vi är inte ute efter att döma någon utan snarare att ha ett samtal om hur man kan bli ännu bättre.

Vad ska man tänka på innan man kommer in i auditionrummet?

–  Att välja en låt där rösten kommer fram på bästa sätt och som passar den man vill vara som artist. Gillar man country ska man sjunga en countrysång, är man en singer-songwriter så kanske man spelar upp sin egna musik. Sen får man gärna förbereda att man ska berätta lite om sig själv. Jag tänker att vi ska ha ett väldig öppet samtal i rummet så det kan finnas möjlighet att sjunga flera låtar också.

På förmiddagen mellan klockan 10-12 kommer hon även att hålla i en workshop för de som vill lära sig mer om artisteri.

– Vi pratar om vad som krävs för att bli artist. Vissa vill ha hjälp med rösten och den tekniska biten och vissa vill ha en insyn i vad det innebär att röra sig i den här branschen. Vi pratar om allt från stor till liten nivå, säger Susanne och fortsätter:

– Det är en stor skillnad från att sjunga lite hemma till att göra det yrkesmässigt och det är många som är nervösa när man ska ställa sig på en scen. Många tror att allt ska vara medfött men jättemycket går att lära sig så man behöver inte gå omkring och tänka att man är dålig! De man ser i rutan har tränar jättemycket och det är därför de ser så trygga ut, säger Susanne.

Den som vill få chansen att träffa Susanne och Garden 12 är välkomna till Volt Studios på Trädgårdsgatan 12 mellan klockan 14-16 lördagen den 2 september.

 

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.