Laddar

Idol-coachen gästade Kalmar

Från tio år i Idol och samarbeten med Carola och Loreen – till Högalids folkhögskola i Kalmar.

delningar

Under tio säsonger agerade hon sångcoach i TV4:s succéprogram Idol. Hon har dessutom jobbat med stjärnor som Loreen och Carola.

På torsdagen befann hon sig på Högalids folkhögskola i Smedby.

– Det är väldigt roligt att resa runt i hela landet och hjälpa unga förmågor att växa, säger Sofia Lilja.

Numera jobbar hon inte längre med Idol. I dag arbetar hon halvtid med musiken och den andra halvan sysslar hon med mental coachning inom näringslivet där hon riktar in sig på företagsledare.

– Mycket av det jag gör handlar om det mentala. Om man försöker vara någon annan än sig själv blir det aldrig så bra som när man vågar vara precis den man är. Det gäller allt, såväl i vanliga livet, näringslivet och i sången.

Vid vårt samtal berättar hon även en anekdot om Loreen, som tog hem hela Eurovision Song Contest 2012.

– Hon sa det till mig att poletten äntligen hade trillat ner lagom till hon fick låten Euphoria. Det var först då hon kunde sjunga rakt från hjärtat, och det gick ju ganska bra får man lov att säga.

Under torsdagen hjälpte hon eleverna på Högalids sång och vokalgrupp.

Finns det några blivande artister här? – Ja, men det tror jag absolut. Det handlar om att våga vara sig själva. Annars försakar man det man redan har som är bra. Jag brinner för att hjälpa alla dessa ungdomar.

Ditt bästa tips för den som vill satsa på en musikkarriär? – Det gäller att vara förberedd så man kan övervinna nervositet och osäkerhet. Att våga visa vem du är är också extremt viktigt. Tappar man sig själv tappar man publiken också.

Relaterade artiklar