IFK Kalmars tjejer säger nej till droger: "Blivit mer självsäker"

Under onsdagskvällen firades IFK Kalmars tjejer födda 2002 eftersom de fullföljt de drogavtal som de skrev på för tre år sedan.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Antidrogprojektet "Vi skjuter på debuten" drogs i gång för 15 år sedan av IFK Kalmar. Projektet riktar sig till tjejer mellan 13 och 16 år och går ut på att de tillsammans med sina föräldrar får skriva på ett avtal. Avtalet förbinder de sedan att hålla sig borta från alla sorters droger.

Nu var det tre år sedan som IFK Kalmars tjejer födda 2002 fick skriva på sina avtal och samtliga tjejer klarade av att fullfölja dem. Därför valde föreningen att uppmärksamma detta under onsdagkvällen genom att bjuda in tjejerna och deras föräldrar till Länsförsäkringar Kalmar län för att fira med glögg och fika.

– Det verkar finnas en sorts respekt hos tjejerna när man skrivit på avtalet. Och många har nämt att det är superbra för framtiden, just för att minska att unga hamnar i dagens alla fällor, säger Lennart ”Kool” Johansson, från IFK Kalmar.

Efter att bland annat kommunpolisen Niko Kalcidis hållit ett kort föredrag om droger var det dags för prisutdelning. Deras belöning var ett diplom och 1 000 kronor från föreningen och 1 000 kronor från sina föräldrar. Och plats för att dela ut priserna fanns A-lagsspelarna Amanda Fredriksson och Elsa Karlsson.

– Avtalet har verkligen fungerat bra för oss och man har ju kunnat använda sig av det, säger Tilda Sibbmark som precis mottagit sitt diplom.

På vilket sätt har du kunnat använda det?

– Det blir som ett sätt att motivera till varför man inte dricker, säger Tilda.

– Ja och det accepteras på ett annat sätt när man hamnat i sådana sammanhang där det förekommer alkohol, fyller Saga Elmersson som också stod med sitt diplom i hand.

Hur går ni vidare efter att ni nu fullföljt era avtal?

– Jag har inget behov av att dricka eller något sånt, jag känner att det är onödigt, så jag kommer fortsätta på samma sätt, säger Saga.

– Ja och nu när man har haft det här avtalet har man lärt sig att det är accepterat, vilket också gjort att man blivit mer självsäker till att säga nej i framtiden, avslutar Tilda.

Lennart ”Kool” Johansson från IFK Kalmar.

Kommunpolisen Niko Kalcidis.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar