Laddar

Igelkottar i fara när valborgsfirande närmar sig

Se upp med vad du eldar i majbrasan på Valborg, risken finns att det ligger en igelkott och sover där. Naturskyddsföreningen uppmanar nu alla valborgsfirare att dubbelkolla sina brasor innan de börjar elda.

delningar

I samma stund som vårvärmen når landet så vaknar igelkottarna till i sina skrymslen efter en lång vinterdvala. Men vissa kalla nätter så kan de krypa ner för att sova en liten stund still, gärna i en stor och fin rishög.

Därför uppmanar Naturskyddsföreningen alla valborgsfirare att ha koll på vad som kan dölja sig i deras brasor. Det enklaste tipset är att lasta om eller flytta rishögen innan den ska tändas på . Om den inte går att lyfta är det bra att försöka kolla igenom riset noggrant.

– Valborgsmässoafton är den farligaste dagen på hela året för igelkottarna, det är jätteviktigt att kolla igenom sin brasa. Djuren flyr inte för faror utan litar på sina taggar, och därför ligger de ofta kvar, säger Per Bengtson, biolog på Naturskyddsföreningen.

Men det är inte bara farligt att vara igelkott under valborg. Storskaligt och ensartat jordbruk är dåliga miljöer för igelkottar, som har börjat söka sig från landet in mot städerna, förklarar Per Bengtson.

En tid fanns misstankar om att igelkotten var på väg att försvinna, och 2013 började Naturskyddsföreningen efterlysa igelkottarna, som är fortsatt få i antal. De uppmanar alla som skymtar en igelkott att rapportera detta.

– Hittills har vi fått in 25 600 rapporter över hela landet, och då får man ha i åtanke att det ibland kan handla om samma individer. Det har utvecklats till en fantastisk medborgarforskning och har verkligen hjälpt oss att kartlägga igelkottarna.