Inför hemmapremiären – möt Nybro Vikings tränare Andreas Holfelt

I kväll är det dags för Nybro Vikings hemmapremiär mot Västervik i Victoriahallen. 24Nybro har gjort en längre intervju med tränaren Andreas Holfelt inför säsongen.

delningar

Han kom till föreningen som en 21-årig spelare med stukat självförtroende efter två säsonger med lite istid i anrika Södertälje SK. 15 år senare 36-årige är Andreas ”Hola” Holfelt ”fortfarande” kvar i Nybro och i Nybro Vikings. 

Efter tolv raka spelarsäsonger har karriären i föreningen fortsatt som styrelsemedlem, medlem i sportgruppen och som tränare i föreningen. Det började med att han blev assisterande tränare till kanadensaren Mika Beharrell i december 2012.

I början av 2013 blev Beharrell sparkad. Då klev den gamle målvaktshjälten Sami Lehtinen in som huvudtränare med Holfelt som assisterande.

Inför säsongen 2013/2014 blev Daniel Eriksson tränare. Det blev ingen lyckad sejour för Eriksson och han fick sparken i december 2013. Sedan dess har Andreas Hofelt basat för laget. Victoriahallen har en speciell plats i värmlänningens hjärta.

– Det har blivit som ett andra hem. Jag har trivts i både staden och i föreningen. Jag sticker inte under stolen med att jag brinner för föreningen. Sedan har man skaffat familj under tiden och det har hållit en kvar på orten. säger Andreas Holfelt.

Du var med om både glädje och sorg i föreningen som spelare… – Ja, redan under mina första säsonger gick vi upp i allsvenskan. Väl i allsvenskan gick det väl hyfsat, men vi låg alltid tio-tolva i serien och kom aldrig högre upp. Föreningen hade väl antagligen inte organisationen eller pengarna för att komma högre upp. Men hade de förstärkt laget, så kanske de hade bytt ut en annan. Man får vara glad att man fick vara kvar, säger ”Hola” och skrattar.

Till slut blev det respass till division 1 för Vikings. Men Vikings med tränaren Torgny Bendelin i spetsen var man inte långt ifrån att ta klivet upp i allsvenskan. Första säsongen kom man till kvalserien, andra till playoff 2. Men Bendelin-säsongerna hade kostat mer än det smakat.

–  Sedan dess har det gått nedåt och föreningen har lidit mycket av de åren. Men vi på väg tillbaka, Förra året var ett steg i rätt riktning och vi hoppas kunna fortsätta på samma väg, säger ”Hola”.

Har du lidit av föreningens ”nedgång”? – Lite, men det är fortfarande bara hockey. Man ska inte hänga upp de för högt. Samtidigt brinner man för saker, dock finns det saker som händer i världen som är betydligt viktigare än det vi håller på med. Däremot är det på liv och död när vi väl är på isen. Har man inte den inställningen kanske man ska hålla på med något annat.

Du är själv inne på din andra hela säsong som tränare. Vilken var din bästa tränare när du var spelare? – Lenny (Eriksson) första året när vi gick upp. Lenny var bäst att få ihop en grupp. Speciellt hur han jobbade i motgång. Det har man tagit med sig. Annars tycker jag att Tisell (Mikael) var bra, men även Torgny. Han är den bästa istränaren jag har haft. Skulle man vara en kombination av Lenny och Torgny så hade det varit jättebra, men där är man inte än.

”Hola” har tidigare fått träna Nybro Vikings på dispens, men i somras gick han den sista tränarutbildningen (junior/senior 2) som krävs för att vara huvudtränare för lag på divison 1-nivå.

– Bland annat lärde jag mycket om fysbiten som jag tar med mig. Torgny var en av instruktörerna och av honom lär man sig mycket.

Kvalitén på hockeyettan har höjts betänkligt, jämfört med när Andreas Holfelt själv var aktiv spelare.

– Vi var seriösa då med, men kvalitén har steppats upp. Många unga spelare ser inte hockeyettan som en slutstation utan vill vidare i sina karriärer. Kan vi utveckla spelare som sedan går vidare så är det lättare att få hit bra spelare som ser att vi har en bra utvecklingsmiljö, säger han och fortsätter:

– Sedan får man inte tappa bort att ha roligt, både i omklädningsrummet och utanför. Det var det som gjorde oss framgångsrika när vi gick upp i allsvenskan och det är så man bygger ett lag. Och av det jag har hört, så umgås spelarna i årets trupp mycket vid sidan av. Då lär man känna personen och inte bara hockeyspelaren.

Förra säsongen inledde Nybro Vikings säsongen på ett övertygande sätt, men dalade efterhand. I vårserien hamnade man utanför playoff-plats. Till den här säsongen känner Holfelt att man har ett starkare lag och att både han och spelarna står på en stabilare grund när säsongen startar.

– Jag lär mig hela tiden. Det är ju inte alltid spelarnas fel om spelet inte stämmer. Utan det faller på mig med. Jag kan ha missat något i upplägg eller övningssyfte på träningarna. Eller inte varit tydlig nog. I båset måste ja bli lite tuffare och hårdare. Första halvåret i fjol ville jag peta och skrika i allt. Styra spelarna hit och dit. Nu försöker jag titta mer på vad motståndarna gör taktiskt och se vad vi kan göra för att förändra en matchbild.

Ser man till spelartruppen som ”Hola” förfogar över är det två nya målvakter, en ny back och sju forwards som har anslutit. Backsidan ville han ej förändra för mycket – däremot på forwardssidan har det hänt saker.

– Vi hade för lika spelartyper i fjol, nu har vi fler verktyg i lådan. Man kommer att få se ett Nybro Vikings med mer fart den här säsongen.  När vi har läge så kommer det att gå undan. Vi ska fullfölja situationerna och det kommer att smälla mer i sargerna. Lite tuffare spel, men samtidigt som det ej går att ha full fart hela tiden. Det blir en läropeng för oss att hitta den balansen. Jag är ingen förespråkare över att ha spel där lagen byter chanser med varandra.

Försäsongen har varit kantad av skador och sjukdomar. Det finns en del som kraxar om att ni har en tunn trupp… – Ja, jag har läst och sett att den diskussionen förs. Jag vet inte riktigt vad tanken är när man säger så. Vilka lag i serien skulle klara sig om man hade sju spelare borta utan att ha tunn trupp?

– Vi spelar med sex backar. Skulle vi ha åtta backar så är det en eller två som inte får speltid. Vi har inget J20-lag eller division 2-lag i närheten som kan ge dem matchträning. Flames och Kalmar HC finns i division 3 i dagsläget och det skiljer två divisioner. På forwardssidan kunde vi ha varit någon till från start (intervjun gjordes innan Kim Tallberg blev klar). Jag kan hålla med de som tycker att vi har en tunn trupp på ett sätt, men samtidigt måste vi ta ansvar för varje individ.

Med tanke på spelarbortfallet under försäsongen, har det varit svårt att spela ihop laget – exempelvis i powerplay? – Ja, det har varit svårt. I försäsongsmatcherna hade vi inte samma tio spelare i powerplay i någon match. Vi har inte hunnit nöta powerplay, men får försöka reparera den skadan under säsongen.

Saknar ni ett samarbete med en klubb högre upp i hierarkin? – Vi har försökt få kontakt med Oskarshamn, men de är svåra att få tag på. Jag har pratat med Tingsryd och och Karlskrona (J20-spelare). Men alla har sin verksamhet att ha koll på och det verkar som att vi inte är ensamma i hockeysverige med att ha mycket skador.

Det finns bara ett streck att spela om innan jul – allettan-strecket. Men ”Hola” berättar att man inte står och faller om man missar spel i allettan, men att man gärna når dit.

– Vi har betydligt mer talang och kunnande i truppen i år. Vi har ett bättre lag, sedan får man se hur långt det räcker. Förra året hade vi stora problem med att ta poäng mot lagen i toppen. Vi mötte fyra topplag på raken och tog noll poäng. Vi var nära, men saknade det sista lilla när det var jämna matcher. Nu hoppas jag att vi har killar som kan bära över det till vår fördel i sådana matcher, säger Andreas Holfelt.

Nu ska både han och Vikings lyfta mot högre höjder.

 

FAKTA

Inför Nybro Vikings–Västervik

Vad: Hockeyettan, omgång 2.

När: Onsdag, 19.00.

Var: Victoriahallen.

Läget i laget: Kommer till spel med i stort samma manskap som i premiären mot Kristianstad. Skillnaden är att backen Viktor Jonsson (ljumske) inte kommer att spela. Andreas Anarp, tillbaka från hjärnskakning ersätter.

Tränarsnack: ”Vi är sugna på att spela en match i 60 minuter, och inte i 35-40 som vi gjorde sist. Vi skänkte bort matchen på egna misstag, så det gäller att vi kommer ut och håller oss till det vi måste göra i 60 minuter. Och då har vi stor chans på vinst i varje match. Det är 60 minuter som gäller där vi ska försöka hitta samma start som vi hade sist och försöka bibehålla det hela vägen”, säger Andreas Holfelt.

24Nybro tippar: 4–3, efter straffar.

Övriga matcher i omgång 2:

Mörrum–Vimmerby 2–3 (spelade i tisdag)

Tyringe–Kristianstad

Varberg–Helsingborg

Halmstad–Dalen (spelas fredag)

Kallinge/Ronneby–Troja/Ljungby (spelas fredag)

Andreas Holfelt

Ålder: 36.

Bor: Persmåla, utanför Nybro.

Längd: 185 centimeter.

Vikt: Inte i matchform.

Familj: Sambo Louise, tre barn, Agnes, 7, Signe 5, Adam tre månader.

Yrke: Ishockeytränare och sportchef i Nybro Vikings.

Moderklubb: Hällefors IK.

Klubbar som spelare: Hällefors IK, Södertälje SK, Nybro Vikings.

Tränarerfarenhet: Blev assisterande tränare till kanadensaren Mika Beharrell i december 2012. I början av 2013 blev Beharrell sparkad. Då klev gamle målvaktshjälten Sami Lehtinen in som huvudtränare med Holfelt som assisterande. Inför säsongen 2013/2014 blev Daniel Eriksson tränare. Det blev ingen lyckad sejour och Eriksson fick sparken i december 2013. Sedan dess har Andreas Hofelt basat för laget.

Roligaste med att vara tränare: Vinna hockeymatcher och få hjälpa andra framåt i sina liv och karriärer.

Seriefavoriter i grundserien: Troja och Västervik.

Intressen: Ishockey, spela spel med barnen. Trav.

Äter: Sommartid tycker han om att grilla kött, är dock ingen fiskälskare. Vintertid är det vanlig husmanskost som gäller.

Aktuell: Tränare i Nybro Vikings, som har inlett sin andra hela säsong som huvudtränare.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar