Laddar

Inför högtidsdagen: ”Det kommer bli oerhört vackert här”

Tusentals människor kommer besöka kyrkogårdarna i Kalmar under lördagen. "Det är en fin högtidsdag."

delningar

Totalt är Norra kyrkogården i Kalmar 17 hektar stor. Fram till alla helgons dag, som är i morgon, lördag, arbetar fler än 20 personer med att få kyrkogårdarna i Kalmar i toppskick till högtidsstunden.

– Under hela hösten jobbar vi fram emot den här dagen. Det är lite som ett avslut på vår säsong, då hälften av oss som arbetar här är säsongsanställda, säger Ove Nilsson, ansvarig arbetsledare på Norra och Södra kyrkogårdarna i Kalmar.

Varje år kommer det flera tusen personer till kyrkogårdarna i Kalmar för att hedra anhöriga och vänner som lämnat jordelivet.

– Det blir ofta en samlingsplats på kyrkogårdarna. Många träffas här och går sedan hem till varandra för att äta middag eller umgås. Det är en fin högtidsdag.

Arbetet med förberedelserna inför alla helgons dag har pågått i flera veckor.

Många förväxlar alla helgons dag med halloween. Varför är det så? – Ibland kan de ligga på samma dag, och då blir det lätt att folk förväxlar och rör ihop dem. Halloween är mer ett kommersiellt jippo, medan alla helgons dag är väldigt seriöst och en högtid att värna om. Sen är det inget fel med jippon heller, men det är en väsentlig skillnad.

Vad händer här på lördag? – Det kommer förmodligen att stå bilar överallt längs med gräsmattan där borta och parkeringarna lär bli fulla. Här vid minneslunden samlas väldigt många och tänder ljus. Det kommer bli oerhört vackert här. I övrigt händer det en hel del på våra kyrkogårdar och i våra kyrkor.

Här kan du läsa mer om vad som arrangeras i Svenska kyrkans regi under helgen.

Relaterade artiklar