Laddar

Inför Ironman-veckan – arrangören hyllar Kalmarborna

"Här andas folk evenemanget och är engagerade", säger Ironmans race director.

delningar

Årets upplaga av Ironman Kalmar ser ut att bli den största någonsin. I juli var det sista chansen för anmälda deltagare att tacka nej till sin plats och därmed få delar av avgiften återbetald. Aldrig tidigare har så få valt att utnyttja det. På lördag morgon väntas därför runt 2 400 deltagare stå på startlinjen.

– Så mycket folk har vi aldrig haft tidigare. Vi har ett bra rykte runt om i världen och får bra recensioner från de tävlande. Det är en populär tävling, säger race director Henrik Brovell. 

Även onsdagens Mini Tri sålde slut rekordsnabbt. Lagtävlingen med plats för hundra lag (tre personer i varje) sålde slut på en vecka. De övriga 900 individuella platserna i loppet tog slut på två veckor.

Ironman har anordnats i Kalmar sedan 2012. Årets tävling blir den sjätte i raden.

– Planeringsmässigt är det enklare när man vet vad det är man ska göra. Men alla moment, beställningar och planer ska ändå fixas. Det är fruktansvärt mycket arbete som läggs ner, säger Brovell.

Vad betyder tävlingen för Kalmar tror du?

– Turistekonomiskt uppskattar Destination Kalmar det till höga summor. Det är en vecka i slutet på sommaren som förlänger säsongen och fyller hotellen. Det betyder väldigt mycket, säger Brovell och berättar om den stolthet som vuxit fram hos många Kalmarbor:

– Det är det som är fördelen med att Kalmar är en liten stad, här andas folk evenemanget och är engagerade. I princip alla känner någon som deltar och när man går runt på stan pratas det överallt om Ironman. I större städer blir loppet lätt en parentes.

Har du glömt hur det såg ut under förra sommarens Ironman? Se den officiella filmen från tävlingen 2016.

Ironman-veckan:

Mini Tri, onsdag, start klockan 18.00. Ironkids, fredag, start klockan 16.00. Ironman, lördag, start klockan 06.55 (proffsklassen) och klockan 07.00 (övriga).

 

Relaterade artiklar