Laddar

Inför riksdagsvalet: Skolverket ställer krav på skolorna

Skolverket har inför en ny bestämmelse i skollagen som måste följas.

delningar

Valåret 2018 är här och den 9 september är det dags. Riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige ska väljas och lagom till valårets entré kommer det nu nya regler om hur skolan kan bjuda in politiska partier, meddelar Skolverket.

Från och med 1 januari gäller en ny bestämmelse i skollagen. Den tydliggör att en skola som vill bjuda in politiska partier får begränsa antalet som bjuds in – om urvalet görs på en objektiv grund. Inbjudningar måste göras på ett sakligt och opartisk sätt, menar myndigheten.

Det finns heller inget krav på att skolorna måste bjuda in partier. Skolverket påpekar dock att det är viktigt att komma ihåg att urvalet av politiska partier inte får göras i syfte att utesluta ett visst parti på grund av partiets åsikter.

Även fristående skolor berörs av objektivitetsprincipen och den nya bestämmelsen i skollagen när de bjuder in politiska partier.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.