Laddar

Inget SOK-stöd – då får Algotsson oväntad OS-hjälp

Sverige-etta men inget ekonomiskt stöd från SOK. Då får Linda Algotsson ett välkommet, och högst oväntat sponsortillskott, inför OS i Rio. ”Budgeten nu fram mot OS ligger på en halv miljon kronor”, säger Algotsson.

delningar

Linda Algotsson siktar på sitt femte (!) OS men Sverigeettan gör det utan ekonomiskt stöd från Sveriges Olympiska Kommitté.

Nu får RK Udden-stjärnan, bästa svensk på världsrankingen med en 67:e plats, ett oväntat tillskott till OS-satsningen då Springfield Showjumpers, med Aisling Zetterman i spetsen, går in med ekonomiska medel.

Aisling Zetterman är mamma till hoppryttarna Daniel och Alexander Zetterman, Alexander är med i SOK:s topp– och talangprogram.

– Vi har haft diskussioner under vintern och det är helt fantastiskt. Det är väldigt ovanligt att man inom hästsporten hjälps åt över gränserna på det här viset, mig veterligen är det första gången, säger Linda Algotsson och fortsätter:

– Tränings– och tävlingsbudgeten nu fram mot OS ligger på en halv miljon kronor och det här ger mig en extra push framåt i den satsning som jag gör. Jag har på mig ”sponsorjägarkostymen” och alla pengar betyder oerhört mycket. Nu kan jag satsa lite till. Jag försöker hitta alla vägar jag kan för att få tävlingssäsongen att fungera här så småningom, att försöka skapa lika bra förutsättningar som landslaget har.

Sara Algotsson Ostholt, OS-tvåan från London 2012, är given i SOK:s topp– och talangprogram. Ludwig Svennerstål, rankad 238 i världen, Louise Svensson Jähde (277), Niklas Lindbäck (451) och Frida Andersén (1481) är övriga fyra inom fälttävlan som också får uppbackning via samma program.

Vad har du fått för SOK-motivering att du inte är med? – Att jag inte har tagit medalj vid de senaste mästerskapen.

Din syn på det med tanke på att du var Sverige-etta 2015 och är kvar där på senaste rankingen? – Jag funderar inte så mycket på det för jag kan inte påverka det. Jag försöker jaga sponsorer och skapa egna möjligheter och förutsättningar, hitta andra vägar. Jag kämpar, säger Linda Algotsson.

Algotsson matchar Fairnando och Fairnet mot Rio-OS och trion ligger i hårdträning just nu.

– När det var snöigt och isigt i januari fokuserade vi på dressyrträning inomhus men nu är vädret bättre vilket gör det enklare till tungt konditionsarbete och vi är väl så nedtränade vi kan vara nu. Samtidigt är det ganska lätt att hitta motivation nu med tanke på att OS ligger mindre än ett halvår bort.

När sker årets tävlingsdebut? – Första uppgiften i fälttävlan är i slutet av mars men vi kommer att tävla i dressyr och hoppning i Småland och sydöstra Sverige innan dess, säger Linda Algotsson.

Fälttävlan, tio bästa svenskarna på senaste världsrankingen 67: Linda Algotsson 108: Sara Algotsson Ostholt 114: Anna Nilsson 144: Sandra Gustafsson 177: Therese Viklund 238: Ludwig Svennerstål 277: Louise Svensson Jähde 319: Therese Olsson 326: Erika Sjöström 342: Louise Hiort af Ornäs