Laddar

"Innan jag började med Youtube kunde jag ingenting"

Idag delar Margareta Grääs med sig av sina kunskaper till tiotusentals personer genom Youtubekanalen.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Det är inte vem som helst som tar beslutet att starta en egen Youtubekanal, och det är inte vem som helst som lyckas samla ihop hela 7 000 följare på bara ett och ett halvt år. En person som åstadkommit detta är Margareta Grääs från Kalmar.

– Jag har aldrig haft så många hobbies förutom att umgås med vänner och sånt där men kände att jag ville göra något kreativt, berättar hon.

I samma veva började hon intressera sig för skönhet och smink vilket innebär att det egentligen är en slump att Youtubekanalen kom att handla om just det.

– Jag är en periodare när det kommer till saker och smink var det jag tyckte om just då! Jag tyckte att det var kul att få göra något med händerna och bli riktigt duktig på det. Innan jag började med Youtube kunde jag ingenting till skillnad från nu, man ser att man blir duktigare.

Hon lägger ut fyra till fem videor per vecka vilket får anses vara relativt mycket för en youtuber som inte vloggar. Idéer till nya videor har hon gott av och inspirationen kommer inte minst av andra personer på sociala medier. Med över 7 000 följare är hon själv också en stor inspirationskälla.

– Det är jätteroligt när de taggar mig på Instagram eller annat och skriver att de fått inspiration av mig med tanke på hur många som jag själv får inspiration av.

Antalet visningar stannar inte heller vid följarantalet, hennes mest sedda video där hon öppnar en adventskalender med sminkprodukter har visats hela 82 000 gånger.

Hur känns det att veta att så många ser dina videor?

– Det är jättekul! Skulle man sätta 7 000 personer i ett rum så är det ganska många men det går inte att förstå riktigt. Det är ju bara siffror på en skärm, säger hon och fortsätter:

– Men sen märks det på engagemanget att folk tittar. Det är jättemånga som är väldigt aktiva, så fort det ska handla saker så skriver de till mig och frågar om de är bra vilket är jätteroligt. Jag har hittat kompisar som själva är kreatörer och de är ett gäng människor som jag lätt hade kunnat sitta och prata med en hel dag! Det är bara tråkigt att det behöver ske över internet och att de inte bor i Kalmar så man hade kunnat träffa dem varje dag.

Sociala medier är en naturlig grogrund för mycket negativitet och med mycket exponering så följer också troll som gillar att hata. Men Margareta har seglat under radarn för de allra värsta hatarna.

– Jag måste säga att det varit väldigt lite negativt för min del, jag kan räkna det på en hand tror jag. Det mesta rinner av en men i bakhuvudet någonstans så tror jag att det stannar kvar. Det spelar ingen roll hur liten, stor eller självsäker man är - det nöter alltid lite.

Vad har du för mål med kanalen?

– Jag tror inte att jag kommer att se den som något annat än en hobby. Det är svårt att livnära sig på det här men visst finns det en möjlighet, skönhetsindustrin är stor i Sverige men det finns nästan inga svenska youtubers som endast gör skönhetsrelaterat innehåll. Jag kan i alla fall säga att kanalen aldrig kommer att dö ut.

Det är en hel del saker man bör tänka på om man ska starta en Youtubekanal och vill man kunna tjäna pengar på den så gäller det att man läser på då det finns ett helt eget regelverk kring just det. Trots detta så tycker Margareta att fler borde våga skapa sin egna Youtubekanal.

– Jag tror att det är jättemånga som är sugna på att göra sånt här, jag får hela tiden mail och meddelanden från folk som säger att de skulle vilja testa. Man väljer själv hur svårt man vill att det ska vara, det krävs en hel del jobb med att klippa, skriva taggar och skapa thumbnails men sen kan man ju också välja att bara lägga ut råmaterialet som det är. Jag tycker att det är en jättekul hobby att ha, bara det att ha någon att prata med när jag sminkar mig är ju roligt, säger hon.

Relaterade artiklar