Laddar

Ironman Kalmar slutsålt: ”Lika kul varje år”

Nu har de sista av de 2700 platserna till nästa års folkfest blivit sålda. "Vi har ett bra rykte ute i triathlonvärlden", säger Henrik Brovell.

delningar

I fjol såldes platserna till 2016 års upplaga slut redan den 1 september. I år tog det lite längre tid men nu är alla biljetter sålda till Ironman Kalmar 2017.

– Det är lika kul varje år, det visar att vår tävling är populär och att folk vill komma till Kalmar. I år gick det lite långsammare men vi är inte ensamma om den trenden, så har det varit på alla Ironmantävlingar, säger Henrik Brovell, Race Director för Ironman Kalmar.

En vecka efter årets tävling var över 2000 biljetter sålda.  Ironman Kalmar 2017 avgörs den 19 augusti och har plats för totalt 2700 deltagare.

– Vi har ett bra rykte ute i triathlonvärlden, det är kul. Om vi jämför med Ironman Köpenhamn som går samma helg så sålde vi slut snabbare än vad dem gjorde.

Varför tror du att folk lockas av att tävla i Kalmar?

– Vi är kända för publiken, det är en speciell stämning här. Sedan har vi bra banor och det är en tillgänglig tävling med gångavstånd överallt. Det är sådant som folk värderar, i storstadsloppen är det betydligt större avstånd.

Andelen kvinnor som tävlar har ökat stadigt år för år. Premiäråret 2012 var drygt 14 procent kvinnor, en siffra som steg till 17 procent i fjol och till över 18 procent i år.

Ironman Kalmar hade faktiskt den högsta andelen kvinnliga deltagare  jämfört med andra lopp över fulldistans som har kört under 2016.

– Det är jättekul, jag hade gärna sett att ännu fler tjejer var med.  Det finns bra kvinnliga förebilder i till exempel Åsa Lundström och Lisa Nordén som drar tjejer till sporten. Sverige är också ett väldigt jämställt land, det bidrar också, säger Brovell, som en förklaring till den goda trenden i Kalmar.

I år var första gången som Kalmar och Köpenhamn delade på proffsklasserna. Tjejerna tävlade i Kalmar och herrarna på andra sidan sundet. I nuläget är det inte klart hur upplägget för proffsen ser ut till nästa år.

– Det pågår diskussioner och jag hoppas att vi kan landa något i november-december. Min ambition är att vi i Kalmar har både tjejer och killar i proffsklassen, säger Henrik Brovell.

Och om du måste välja mellan ett av alternativen?

– Då ser jag gärna att vi byter så vi har killarna nästa år, och att det sedan blir en vartannat år-lösning.

När proffsklasserna delades upp fick tävlingarna dubblerad prissumma, men varken i Sverige eller Danmark fick det önskat resultat.

– Man fick inte den effekten, fälten såg ut som de hade gjort innan. Det är en nackdel för oss att vi ligger så sent på säsongen och att det är nära till Hawaii (VM-tävlingen), säger Henrik Brovell.

Här hittar du ett stort bildspel från årets tävling.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.