Ironmans förbud oroar: ''Många kommer att bryta då''

Foto: Flickr

Efter den varma sommaren är många atleter oroliga över det eventuella förbudet mot våtdräkt.

delningar

Inför de kommande tävlingarna Ironman och Kalmar Mini Tri florerar just nu mycket tankar kring ett eventuellt förbud. Under tävlingarna gäller olika regler angående om man kommer att få använda våtdräkt under simningen eller inte. Detta av den enkla anledningen att det helt enkelt kan vara för varmt att simma i våtdräkt.

– För Ironman, i klassen för motionärer, så är gränsen 24,5 grader. Är det över 24,5 är det förbjudet att ha våtdräkt. Är det under 16 grader är det obligatoriskt at ha våtdräkt. Man får inte ha kläder som har något annat än textiler på sig om det blir för varmt. Det kan vara så att proffsen inte får ha våtdräkt medan motionärer får, de har nämligen en lägre gräns. För Mini tri är gränsen på 22 grader, men bara i tävlingsklassen. Vi gör ett undantag för motionsklass så där får man ha våtdräkt i vilket fall som helst, säger Henrik Brovell, race director för Ironman.

Ironman väljer att mäta temperaturen på 60 centimeters djup på flera olika ställen. De ska mäta på minst ett ställe längst ut och minst ett ställe i mitten av banan. Det är den kallaste platsen som blir officiell och tillämpas i bedömningen.

Hur tror du att ett förbud mot våtdräkt kan påverka deltagarna?

– Proffsen påverkar det inte det minsta. De bryr sig mindre om vad det blir. De kör sitt race och är väldigt duktiga simmare, det är ju också lika för alla. För motionärerna är det mycket, till och med jättemycket värre. Dels för att där är man ofta lite sämre simmare och får mycket hjälp av våtdräkten. Man får mycket flytkraft och simmar helt enkelt snabbare och blir inte lika trött.

Om det blir förbud, tror du att många kommer att bryta under simningen då?

– Ja det tror jag, vi kommer nog se en hel del som får bryta då.

Slutligen, blir det Ironman i Kalmar 2019?

– Den officiella hållningen är att förhandlingar pågår och att det ser bra ut, avslutar Brovell.

Deltagarna i Ironman kommer att få ett första preliminärt beslut på race-briefingen under torsdagen. Men det slutgiltiga beslutet kommer att komma på lördagsmorgonen. Under torsdagsförmiddagen var vattentemperaturen 22,6 grader enligt appen Viva.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar